Reuters: O contraofensivă ucraineană, zădărnicită în 2022 de un ordin a lui Musk de oprire a serviciului Starlink

O acțiune contraofensivă a armatei ucrainene în provincia Herson din sudul Ucrainei a fost perturbată în toamna anului 2022 de un ordin al miliardarului american Elon Musk de a întrerupe în respectiva zonă acoperirea rețelei de sateliți de comunicații Starlink, relatează vineri Reuters.

Prin rețeaua sa de sateliți, Musk a ajutat Ucraina să mențină operaționale internetul și comunicațiile, după ce odată cu lansarea invaziei, în februarie 2022, Rusia a distrus rețelele de internet și telefonie mobilă ucrainene. Însă armata ucraineană a folosit aceste servicii și pentru operațiunile sale ofensive împotriva trupelor ruse, spre nemulțumirea lui Musk.

O situație de acest fel a fost în septembrie 2022, când Musk i-a cerut unui inginer de la biroul din California al companiei SpaceX să întrerupă acoperirea sateliților Starlink deasupra unor zone din Ucraina, inclusiv în regiunea strategică Herson situată la nord de Crimeea și de Marea Neagră, în timp ce armata ucraineană pregătea acolo o contraofensivă.

Potrivit declarațiilor date agenției Reuters de trei persoane care au cunoștință de acest episod, angajații SpaceX s-au conformat dispoziției lui Musk și au dezactivat cel puțin o sută de terminale Starlink. Acțiunea a afectat comunicațiile și operațiunile armatei ucrainene de asemenea în zonele de front din alte sectoare ocupate de Rusia, inclusiv în provincia estică Donețk.

Trupele ucrainene s-au confruntat astfel cu o întrerupere bruscă a comunicațiilor. Soldații au intrat în panică, dronele de recunoaștere care monitorizau trupele ruse nu au mai transmis informații, iar unitățile ucrainene de artilerie cu rază lungă de acțiune, care se bazau pe Starlink pentru localizarea țintelor și reglarea focului, au întâmpinat dificultăți suplimentare în lovirea țintelor.

În urma întreruperii comunicațiilor Starlink, trupele ucrainene nu au mai reușit să încercuiască o poziție rusă în orașul Berislav, la est de orașul Herson, capitala provinciei omonime. În cele din urmă, în noiembrie 2022 armata rusă s-a retras din această capitală și din întreaga parte de nord a provinciei Herson, mutându-și trupele dincolo de fluviul Nipru, în partea de sud a provinciei Herson, în timp ce era amenințată de o contraofensivă ucraineană majoră.

Această contraofensivă a avut loc apoi în vara anului 2023 în celelalte trei provincii ucrainene parțial ocupate de Rusia, respectiv Donețk, Lugansk și Zaporojie, dar s-a încheiat cu un eșec pentru armata ucraineană, care nu a putut depăși vastele câmpuri minate și fortificațiile ridicate de ruși.

Cele trei persoane care au relatat episodul întreruperii comunicațiilor Starlink în Herson nu știu ce l-a determinat pe Elon Musk să recurgă la o astfel de acțiune, dar presupun că a fost vorba despre o teamă a acestuia, pe care el însuși a exprimat-o mai târziu, cu privire la riscul unor represalii nucleare din partea Rusiei dacă trupele acesteia ar fi pierdut teren.

Un episod similar în același an a zădărnicit încă o operațiune a armatei ucrainene. Elon Musk le-a ordonat atunci inginerilor săi să închidă rețeaua de sateliți Starlink care acționa în apropierea coastelor peninsulei Crimeea pentru a împiedica un atac insidios ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră, potrivit cărții autobiografice a lui Musk semnate de scriitorul Walter Isaacson, relata CNN după apariția volumului.

Decizia lui Musk, care i-a făcut la acea vreme pe oficialii ucraineni să se roage de el să repună sateliții în funcțiune, a fost motivată de o puternică teamă că Rusia ar fi răspuns cu arme nucleare unui atac ucrainean asupra Crimeei, teamă rezultată în urma discuțiilor lui Musk cu înalți oficiali ruși.

În biografia excentricului miliardar, intitulată 'Elon Musk', Walter Isaacson, autor de asemenea al biografiilor lui Steve Jobs și Albert Einstein, prezintă noi informații despre Musk și modul în care spaima sa față de extinderea războiului l-a determinat să respingă cererile ucrainenilor de a le permite folosirea rețelei Starlink pentru a-i ataca pe ruși.

Astfel, în timp ce drone subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea 'au pierdut conectivitatea și au eșuat pe țărm fără să producă pagube', în urma ordinului generat de teama lui Musk cu privire la un 'mini Pearl Harbour', se arată în carte.

Totuși, rețeaua Starlink rămâne și astăzi un instrument esențial în susținerea comunicațiilor și operațiunilor armatei ucrainene. Conform guvernului de la Kiev, până în aprilie anul acesta Ucraina a primit peste 50.000 de terminale Starlink. Ușor de transportat și de utilizat, aceste dispozitive de mărimea unei cutii de pizza comunică cu miile de sateliți SpaceX plasați pe orbită. Primele terminale au fost furnizate Ucrainei chiar de SpaceX, altele fiind donații finanțate de Polonia, SUA și Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE