Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au aflat cum pot să perturbe serviciul Starlink, folosit de Ucraina. Comandant: "Pierdem războiul electronic"

Rusia a dezvoltat "o tehnologie avansată" pentru a interfera cu serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, Starlink, după cum au declarat oficialii ucraineni, ceea ce a dus la mai multe întreruperi pe linia de luptă a frontului de nord.

Perturbările sunt tot mai dese și, chiar înainte ca trupele ruse să treacă granița de nord cu Ucraina în această lună, membrii Brigăzii 92 de Asalt a Ucrainei au pierdut o resursă vitală, serviciul de internet prin satelit Starlink, pe care soldații îl folosesc pentru a comunica, pentru a colecta informații și pentru a conduce atacuri cu drone. Acest sistem a încetinit până într-un punct în care abia mai funcționa.

Rușii perturbă sistemul Starlink, folosit de ucraineni

Operat de compania SpaceX, serviciul de internet Starlink este esențial pentru armata ucraineană încă din primele zile ale războiului cu Rusia. Fără ca serviciul să fie funcțional complet, după cum spun militarii ucraineni, nu se poate comunica rapid și nu pot fi date rapid informații despre "atacurile-surpriză".

Astfel, ucrainenii au improvizat și au recurs la trimiterea de mesaje text uneori. Aceste experiențe s-au repetat pe noua linie de front nordică, potrivit soldaților, oficialilor și experților în războiul electronic.

Unele dintre întreruperi păreau sincronizate cu atacurile Rusiei, după cum spun militarii și oficialii ruși. Orice perturbări în momentele critice ale câmpului de luptă pun armata Ucrainei într-un pericol și mai mare și în dezavantaj, mai ales că resursele militare sunt deja la limită de mult timp.

"Pierdem războiul electronic. Cu o zi înainte de atacuri, pur și simplu s-a închis. A devenit foarte, foarte lent", a fost declarația lui Ajax, un indicativ folosit de comandantul adjunct al batalionului de drone de atac Ahile 92.

Pe măsură ce trupele ruse au înregistrat câștiguri în această lună în apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, ele au desfășurat arme electronice mai puternice și instrumente mai sofisticate pentru a degrada și perturba serviciul Starlink, după cum spun oficialii ucraineni. Progresele reprezintă o amenințare majoră pentru Ucraina, care a reușit adesea să fie superioară armatei ruse tocmai cu ajutorul conectivității din prima linie și a altor tehnologii. Însă acum se află în defensivă în fața noului avans al Rusiei.

Recent, rușii au reușit să cauzeze, în premieră, întreruperi pe scară largă ale Starlink. Dacă vor continua, acest aspect ar putea marca o schimbare tactică în acest război, ceea ce evidențiază vulnerabilitatea și dependența Ucrainei de serviciul oferit de compania lui Elon Musk. Pe măsură ce Statele Unite și alte guverne lucrează cu SpaceX, întreruperile ridică întrebări mai ample cu privire la fiabilitatea Starlink împotriva unui adversar sofisticat din punct de vedere tehnic, potrivit New York Times.

Rușii testează diferite mecanisme și tehnologii noi

Starlink funcționează prin transmiterea unei conexiuni la internet de la sateliții care se rotesc în jurul Pământului. Semnalele sunt recepționate la sol de antene terminale de dimensiunea unei cutii de pizza, care apoi distribuie conexiunea ca un fel de router Wi-Fi către laptopuri, telefoane și alte dispozitive din apropiere. Din 2022, când rușii au declanșat invazia în Ucraina, Starlink a oferit militarilor ucraineni acest serviciu vital de internet. Ei s-au bazat pe el pentru a ghida dronele care sunt folosite pentru supraveghere sau cele de atac, printre alte sarcini.

Ministrul ucrainean al digitalizării, Mykhailo Fedorov, a declarat că recentele atacuri ale Rusiei împotriva Starlink par să folosească tehnologii noi și mai avansate. Până acum, acest serviciu a rezistat remarcabil de bine împotriva interferențelor pe câmpul de luptă, unde se duce un război electronic pe scară largă, cu bruiaj radio și alte întreruperi de comunicare.

Ministrul spune că rușii "testează acum diferite mecanisme pentru a perturba calitatea conexiunilor Starlink, deoarece acest aspect este atât de important pentru noi". Fedorov nu a oferit detalii despre ceea ce numește el "sisteme de arme electronice puternice". Ucraina obișnuiește să comunice în mod constant cu SpaceX pentru a rezolva aceste probleme, după cum a preciat oficialul ucrainean.

Luna trecută, un oficial rus, responsabil cu partea de război electronic, a declarat că armata a pus Starlink "pe o listă de ținte" și a dezvoltat capabilități pentru a contracara acest serviciu.

Însă ministrul Fedorov susține că serviciul Starlink ar urma să beneficieze de unele îmbunătățiri în curând.

Kari A. Bingen, fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA și expert în război electronic, a declarat că Starlink și alte comunicații prin satelit ar putea fi perturbate prin utilizarea unei frecvențe radio de mare putere "pentru a copleși conexiunile". Atacurile invizibile se fac de obicei dintr-un vehicul cu un turn radio mare atașat în partea de sus, a spus oficialul, citat de New York Times.

Alte explicații pentru întreruperile Starlink în Ucraina în ultimul an variază. Mai mulți experți au spus că Rusia a devenit mai bună în a interfera semnalul dintre sateliți și terminalele Starlink de la sol, folosind bruiaje puternice și precise, iar alții au sugerat că serviciul a fost întrerupt de arme electronice specializate montate pe drone, care pot deruta semnalele GPS Starlink, sistem de poziționare globală care este folosit pentru a ajuta la localizarea sateliților. În plus, la începutul acestei luni, SpaceX a raportat probleme la nivel mondial din cauza furtunilor solare.

Pe tot parcursul conflictului, forțele ucrainene au încercat diverse tehnici pentru a proteja Starlink de atacuri, inclusiv plasarea terminalelor în găuri săpate în pământ și plasarea de plase metalice peste ele. Infozahyst, o companie ucraineană care lucrează cu armata și care este specializată în construirea de instrumente pentru războiul electronic, a spus că nu crede că astfel de soluții improvizate sunt eficiente.

Rusia eludează sancțiunile impuse de Occident

În mod direct, Elon Musk are o influență uriașă în război, pentru că el controlează unde este disponibil serviciul prin satelit și poate să întrerupă accesul. În unele cazuri, oficialii ucraineni au făcut apel direct la Musk să activeze accesul la Starlink în timpul operațiilor militare, astfel încât să poată efectua lovituri cu drone peste liniile inamice, solicitări pe care miliardarul nu le-a aprobat mereu. Guvernul SUA, care a achiziționat terminale Starlink pentru Ucraina, s-a implicat uneori în negocieri.

Chiar dacă Starlink nu este vândut direct Rusiei, din cauza sancțiunilor impuse de Occident, oficialii ucraineni au tras semnale de alarmă că rușii folosesc, în acest an, terminale Starlink cumpărate de la furnizori terți, ceea ce îi face să limiteze avantajele de conectivitate ale Ucrainei.

Pentagonul lucrează cu SpaceX pentru a identifica și dezactiva terminalele de internet prin satelit Starlink care au fost achiziționate ilicit de forțele ruse pentru a fi utilizate în invadarea Ucrainei, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de Spacenews. Americanii au confirmat că pot să identifice și să oprească aceste terminale, însă spun că rușii vor face rost de altele în permanență.

Experții au avertizat că Ucraina este prea dependentă de o singură companie în ceea ce privește o resursă vitală, în special una condusă de o persoană imprevizibilă precum Elon Musk. Cu toate acestea, dependența Ucrainei de Starlink este puțin probabil să scadă, pentru că există puține alternative pentru un astfel de serviciu complet și de încredere.

Dar ministrul Fedorov a spus că guvernul ucrainean testează în mod constant noi sisteme. Armata are sisteme specializate pentru drone maritime care au distrus o serie de nave rusești în Marea Neagră, după cum a precizat oficialul ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE