Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețele electrice vechi, investiții puține. În România, electricitatea circulă prin instalații mai vechi de 60 de ani

Rețelele de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro în următorii ani pentru că sunt foarte vechi, conform Asociației Companiilor de Utilități din Energie. Sunt investiții care ar putea fi plătite tot de consumatori, pentru că se regăsesc mai departe în facturi, în cazul în care companiile nu iau fonduri europene nerambursabile. 

În România, electricitatea a ajuns să circule prin instalații chiar mai vechi de 60 de ani. În ultimul raport, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei arată că gradul de înlocuire a liniilor electrice și transformatoarelor este extrem de mic, chiar tinde spre zero în unii ani. În stația Nord, cea mai mare staţie de transformare de distribuţie din ţară, situată în zona centrală a Bucureştiului, s-au investit 70 de milioane de lei.

Mihai Pește, reprezentant al unei companii de distribuție: ”A fost o înlocuire de echipamente existente, dar în același timp menținând totul în funcțiune. Lucrările de modernizare au presupus modernizarea clădirii. E o clădire veche, din anii 60.”

Compania care are în concesiune Stația Nord din Capitală a făcut investiția din fonduri proprii, iar astfel de cheltuieli se văd mai departe în tarifele de transport și distribuție, care în acest moment reprezintă 30% din facturile de curent electric. 

Corina Murafa, expert în energie: ”Dacă companiile derulează aceste de investiții din capital propriu, din împrumuturi de la bănci, regula pieței în energie spune că într-adevăr, aceste investiții se vor reflecta în tarife, evident, împărțit pe o lungă perioadă de timp, cu o rată reglementată a capitalului astfel încât aceste companii să nu se îmbogățească din aceste tarife de distribuție, ci pur și simplu să poată să-și acopere costurile. Însă ce nu există în momentul de față, din păcate, este o transparență asupra acestor aspecte. Cât din investițiile pe care le fac aceste companii sunt din fonduri europene, cât sunt din fonduri proprii?”

Până la acest moment, prin intermediul Fondului pentru Modernizare al Uniunii Europene au fost finanțate 38 de proiecte care contribuie la extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. Valoarea totală a ajutorului de stat se ridică la aproape trei miliarde de euro în acest caz. În urmă cu o lună, au fost semnate alte 21 de contracte de peste trei miliarde de euro, iar ministrul Energiei promite suplimentarea fondurilor cu alte 500 de milioane de euro.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Având în vedere că avem o reuniune a Fondului de Modernizare în aceste zile, asta însemnă că după aprobare și ne așteptăm să avem acest aprobări de la Banca Europeană de investiții, discutăm de virarea banilor până în jurul lunii iunie.” 

Companiile de energie care apelează la banii europeni, recompensate

Companiile din energie care fac investiții cu bani europeni ar putea fi recompensate de autorități pe seama clienților, transmit reprezentanții ANRE. O formulă propusă ar fi ca firmelor din energie care nu investesc banii proprii să le fie recunoscută suma în tarifele plătite de clienți. 

Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE: ”Companiile care merg către fondurile europene și se și realizează investiții din fonduri europene să nu fie penalizate în ghilimele și să fie recompensate astfel încât să se găsească o anumită sumă care să apară în tarif, astfel încât acele investiții ulterior sau poate să fie susținute.”

Potrivit Asociației Companiilor de Utilități din Energie, în ultimii zece ani s-au investit aproximativ trei miliarde de euro în extinderea, reabilitarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție de energie electrică. Experții în energie atrag atenția că ANRE are obligația să le explice consumatorilor cum se reflectă aceste lucrări în facturile finale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE