Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Fără plafonarea prețurilor la energie din 2026. Prețurile de vânzare a energiei și gazelor scad de la 1 aprilie

Românii vor plăti în continuare electricitatea și gazele naturale la prețuri plafonate și după expirarea actualei scheme subvenționate de guvern, la 1 aprilie anul viitor. După această dată, autoritățile anunță o perioadă de tranziție de un an către liberalizarea pieței de energie. Adică, de la 1 aprilie 2026, vom reveni la contractele negociate cu furnizorii în funcție de cotațiile de la bursa energiei. Prevederile sunt menționate în proiectul noii ordonanțe care modifică actuala schemă de plafonare - compensare, aflată în dezbatere publică. 

Prin noua ordonanță de urgență, producătorii vor vinde electricitatea la prețul de 400 de lei pe megawatt oră, cu 50 de lei mai puțin față de acum. Iar companiile care extrag gaze le vor vinde cu 120 de lei pe megawatt oră, o reducere de 30 de lei. Noile prețuri se vor aplica chiar de la 1 aprilie 2024. Aceste scăderi nu se vor vedea însă și în facturi, pentru că rămân în vigoare actualele plafoane, până la 1 aprilie 2025, când expiră schema actuală. 

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică: ”Rămân la la plafoanele de zero 68 și zero opt, care oricum sunt sunt suportabile sau ar trebui să să fie facturile suportabile. Unii consumatori dintre cei care plăteau la prețul maxim de 1,3 lei per kilowat oră, la ei se va reduce prețul unu-doi sau un leu.” 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Scopul este încă o dată să asigurăm pentru clientul final clientul casnic, românul de rând, respectiv clientul non casnic, companiile românești, să asigurăm o stabilitate într-un an complicat, cu război la graniță, cu un conflict în Orientul Mijlociu și cu o situație fluidă.”

România se întoarce la o piață liberă în domeniul energiei

Specialiștii spun însă că românii au libertatea de a încheia un nou contract de furnizare dacă găsesc o ofertă mai bună, sub actualul plafon. 

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică: ”S-au trimis și în aceste în această perioadă de timp contracte de reînnoire cu clauză dacă nu răspundeți în termen de 20, o lună se consideră că ați acceptat.” 

Noua ordonanță de urgență aflată în dezbatere publică anunță că de la 1 aprilie 2026, când expiră schema de plafonare, România se întoarce la o piață liberă în domeniul energiei. Adică, clienții nu mai beneficiază de niciun fel de ajutor din partea guvernului, cu excepția consumatorilor vulnerabili. 

România este singura care menține această schemă de plafonare, care a expirat, potrivit Regulamentului Consiliului UE, pe 31 decembrie anul trecut. Cert este că avem și cea mai costisitoare schemă de plafonare a energiei din tot blocul comunitar. Statul a plătit furnizorilor de când s-a aplicat schema și până acum peste 23 de miliarde de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE