Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova vrea să iasă din CSI până la finalul anului 2024

Doina Gherman, președinte al Comisiei de Politică Externă de la Chișinău, a anunțat că Republica Moldova va ieși din CSI până la finalul anului 2024.

"Ne-am stabilit ca obiectiv să încheiem totul până la sfârşitul lui 2024. Aceasta nu înseamnă că nu vor fi mici întârzieri, dar, în cea mai mare parte, aproape toate evaluările ministerelor individuale arată că suntem în stadiul final", a spus Doina Gherman, la televiziunea Exclusiv-TV.

Moldova iese din CSI până la finalul anului 2024

CSI este formată din 8 republici dintre cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice. CSI reprezintă Comisia Statelor Independente, înființată pe 8 decembrie 1991, prin documentul semnat la Alma-Ata, după destrămarea URSS și era post-sovietică. La acea vreme, din CSI făceau parte Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan, Federația Rusă și Ucraina.

Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994.

După ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, Moldova și-a diminuat participarea în CSI. În noiembrie, moldovenii au anunțat că și-au diminuat contribuția și au rupt mai multe acorduri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE