Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dorin Recean spune că Republica Moldova are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană: ”Dacă Kremlinul decide să ne atace, ce vom face?”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat luni că ţara sa are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, amplificate de invazia Moscovei în Ucraina, vecinul său estic, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Recean a făcut această declaraţie într-un interviu televizat la trei zile după ce Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o nouă strategie de securitate care identifică Moscova drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării şi a guvernului său pro-european.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Kremlinul că a complotat să o înlăture de la putere.

Uniunea Europeană a convenit săptămâna trecută să înceapă discuţiile privind aderarea atât a Republicii Moldova, cât şi a Ucrainei. Dar, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova are un statut neutru inclus în Constituţie şi nu caută să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Recean a declarat că Republica Moldova intenţionează, cu ajutorul aliaţilor săi din UE şi NATO, să achiziţioneze un sistem modern de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja aeroporturile şi infrastructura majoră.

"Dacă Kremlinul decide să ne atace, ce vom face?", a declarat Recean într-un interviu pentru TV8. "Neutralitatea nu va proteja Moldova", a adăugat el.

Recean a spus că ţările dezvoltate "investesc în securitatea lor pentru a se asigura că cetăţenii şi companiile lor se simt în siguranţă. Dacă nu au asta, oamenii pleacă şi îşi iau capitalul cu ei. Asta se întâmplă acum în Moldova".

Republica Moldova are un sistem rudimentar de apărare antiaeriană

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, are în prezent doar un sistem rudimentar de apărare antiaeriană, rămas din perioade sovietică, menţionează Reuters.

Ucraina a identificat îmbunătăţirea apărării antiaeriene ca un element critic în contracararea a ceea ce se aşteaptă să fie un nou val de atacuri aeriene ale Rusiei asupra complexurilor sale energetice şi a altor infrastructuri, aşa cum s-a întâmplat în mod repetat iarna trecută.

Recean a reiterat teza principală a noii strategii de securitate, care evidenţiază Rusia drept cea mai mare ameninţare cu care se confruntă ţara sa.

"Ameninţarea la adresa securităţii noastre sunt Kremlinul, Federaţia Rusă şi modul în care se raportează la vecinii noştri şi la noi", a declarat el pentru TV8.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE