Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova și Ucraina se pregătesc pentru aderarea la UE. Țările trebuie să implementeze o serie de reforme, dar să combată și corupția

Negocierile de aderarea la Uniunea Europeană înseamnă pentru Republica Moldova și Ucraina reformarea tuturor domeniilor și implementarea legislației europene. Chișinăul a anunțat că a început negocierile la câteva ore după votul din Consiliul European. Reformarea justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante capitole. 

Republica Moldova și Ucraina au depus cerere de aderare la Uniunea Europeană anul trecut, în martie, după ce Rusia a declanșat războiul. La nici doi ani, ambele țările au primit undă verde pentru începerea negocierile de aderare, mult mai repede decât alte țări. Până a deveni membre UE e un drum lung.

Siegfried Mureșan , președintele Comisiei Parlamentare de Asociere UE: ”Republica Moldova și Uniunea Europeană vor negocia pe picior de egalitate aproximativ 30 de capitole care se vor referi la introducerea standardelor europene în agricultură, în mediu, în sănătate.”

Ministrul moldovean de Externe a anunțat că Republica Moldova a început deja discuțiile pentru a stabili un calendar al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. 

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova: ”Deja discutăm împreună cu Comisia Europeană un calendar foarte și foarte ambițios de progres pe capitole care va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Reforma justiției și combaterea corupției sunt obiectivul numărul unu și primul capitol pe care ne vom axa în următoarele săptămâni și luni.”

Drumul către aderarea la Uniunea Europeană: progrese și priorități pentru Republica Moldova și Ucraina

Consiliul European a dat startul negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina în aceeași zi. Asta nu înseamnă că țările vor merge la pachet, a declarat președintele Comisiei Parlamentare de Asociere UE - Republica Moldova. 

Siegfried Mureșan, președintele comitetului parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova: ”Cât va dura acest proces depinde de ritmul în care sunt implementate reformele în Republica Moldova. Dacă Republica Moldova va continua să aibă guvernare pro-europeană, acest proces va fi mai rapid. Cred că președinta Maia Sandu procedează corect atunci când prezintă anul 2030 ca orizont.” 

Oficialii europeni spun că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, fac progrese în ceea ce privește combaterea corupției și alte reforme necesare. Kievul aprobă și implementează noi legi chiar dacă de doi ani se confruntă cu războiul agresiv declanșat de Rusia. 

Viola von Carmon-Taubadel, vicepreședintele Delegației la comitetul parlamentar de Asociere UE-Ucraina: ”Toată lumea știe că în timpul războiului și în timpul bombardamentelor, torturii și a tot ceea ce se întâmplă sub ocupație, este greu pentru civili să lupte pentru anticorupție și toate celelalte reforme necesare. Deci, războiul, cu siguranță, nu ajută. Chiar și eu cred că voința politică din partea ucraineană, fie că este vorba de politicieni, fie de societate sau de alți actori, voința politică este cu adevărat acolo. În Ucraina există foarte multă voință politică.”

Pe lângă Republica Moldova și Ucraina, alte cinci țări sunt la etapa negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană. Este vorba de Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albania. Pentru Turcia, negocierile durează tocmai din 1999. La ultimul sumit al Consiliului European, și Georgia a primit statutul de țară candidat pentru aderare la Blocul Comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE