Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buget bazat pe promisiuni pentru creșterea pensiilor. Economiști: Majorările vor adânci deficitul bugetului asigurărilor sociale

O creștere bruscă de 40 de procente a pensiilor pune în pericol Bugetul pentru anul viitor. Este avertismentul economiștilor, care susțin că Executivul va avea probleme majore cu plata pensiilor în următorii ani. Iar presiunea vine nu doar de la pensiile din sistemul public bazate pe contributivitate. Cele speciale sau de serviciu sunt estimate la 15 miliarde de lei anul viitor, care vor trebui asigurate tot din bugetul de stat.

Guvernul promite să recupereze printr-o creștere abruptă ceea ce a tot amânat în anii precedenți în privința pensiilor. Adică o indexare constantă a punctului de pensie raportată la inflație și la salariul mediu pe economie.

În aceste condiții, anul 2024 vine cu o majorare de 13,8% a punctului de pensie în ianuarie, urmată de recalcularea din toamnă. Asta va aduce, în total, un plus de 40% pentru pensiile publice. 

Președintele Consiliului Fiscal a avertizat la emisiunea Vocile Care Contează, de la Euronews România, că deficitul bugetar s-ar putea astfel adânci.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: ”Este un buget care se va vedea la finele anului, când vom avea și execuția pe decembrie. Va fi probabil cash. Așa numim o execuție cu un deficit de 6% dar cu plăți care sunt amânate pentru 2024, ceea ce complică execuția pentru anul următor. În plus, mai există o piesă cheie în construcția bugetului pe 2024 este vorba despre creșterea pensiilor și aici nu am în vedere indexarea, care este firească să se producă. Se poate discuta asupra procentului de indexare, creșterea pensiilor și noi vedeam ca o aplicare înțeleaptă, având în vedere constrângerile teribile pentru bugetul public, să fie eșalonate, mai ales că noua lege a pensiilor va însemna creșteri diferențiate.” 

Și pensiile speciale sau de serviciu, cum sunt denumite, vor crește anul viitor. Conform bugetelor instituțiilor ar fi vorba de 10 procente, care înseamnă un total de 15 miliarde de lei. Sindicatele din ordine publică și apărare susțin că aceste indexări sunt normale. Mai ales că există și plafoane, cum este în cazul polițiștilor. 

Vasile Zeleca, președintele SNPCC: ”Statul este obligat prin lege să mențină puterea de cumpărare. El, de fapt, nu majorează pensii. Pensia noastră nu poate depăși valoarea netă a salariului încasat. Și atunci dumneavoastră faceți un calcul mediu. (Reporter: Cât este pensia medie la MAI?) 4.800. Atât este și salariul mediu.” 

Însă, banii pentru creșterea pensiilor în anii următori, când presiunea pe buget va fi tot mai mare, sunt doar pe hârtie. Deja în 2025, vor fi necesare încă 50 de miliarde de lei față de cât este alocat acum.

Ionuț Dumitru, economist: ”E un efort bugetar uriaș la mijloc. Față de cât plătim astăzi pensii, în 2025, când practic vom avea pentru un an întreg creșterile de anul viitor. În 2025 vom avea cu peste 50 de miliarde de lei față de ce cheltuim astăzi, peste 50 de miliarde de lei. Avem cel mai nefavorabil raport din toată Uniunea Europeană între contribuabili și beneficiari de pensii. Lucrurile nu o pot lua decât într-o direcție și anume deteriorare.” 

Însă Executivul are speranțe că poate acoperi cheltuielile. Banii vor veni din contribuțiile la asigurările sociale, colectarea TVA și din fondurile care vor veni de la Comisia Europeană. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE