Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 100 de miliarde de lei, în conturile pensiilor din Pilonul II. Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei

Aproape 100 de miliarde de lei sunt în conturile fondurilor care administrează Pilonul II de pensii. Sunt banii celor 8 milioane de români care cotizează la pensia obligatorie administrată privat, arată ASF.

Ar fi trebuit să fie mai mulți bani, dar turbulențele financiare apărute după începerea războiului din Ucraina au afectat performanțele fondurilor, iar suma a scăzut. Jurnalistul Eduard Popescu a analizat datele și vine cu mai multe detalii.

Anul trecut a crescut numărul celor care contribuie lunar la pensia obligatorie administrată privat, de la 7,79 la 7,96 milioane de persoane. Cei 170.000 de români care au aderat la Pilonul II în 2022 au făcut ca suma totală strânsă până acum în conturile celor șapte fonduri de pensii să urce până la 96,46 miliarde de lei la finele anului trecut.

Creșterea este de peste 8%, însă trebuie să ținem cont de faptul că 2022 a fost primul an din cei 14 de activitate în care administratorii Pilonului II au avut un randament negativ: minus 3,4%, față de plus 6% în 2021. Trebuie spus că administratorii fondurilor nu sunt obligați să obțină un profit minim, ca în alte țări.

Reamintim că sumele reținute din salariul fiecărui cotizant la Pilonul II, adică 3,75% din venit, sunt virate automat de către angajator, în fiecare lună. Diferă de la un angajat la altul, însă există și o medie calculată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În decembrie 2022 a ajuns la 237 de lei, cu 16% mai mare față de sfârșitul anului 2021.

Contribuția medie variază și de la un județ la altul. Cum era de așteptat, topul este condus de București, cu 316 lei pe lună, urmat la distanță mică de Cluj, cu 313 lei și Timiș, cu 278 de lei. Iar cele mai mici contribuții lunare sunt în județele Harghita, Bistrița-Năsăud și Vrancea, cu mai puțin de 200 de lei.

Câți bani există în conturile de pensii ale cotizanților.

Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, peste 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 998 lei.

Potrivit legii, banii din Pilonul II se încasează la atingerea vârstei legale de pensionare, fie într-o plată unică, fie eșalonat pe o perioadă de 5 ani.

Anul trecut, 67% dintre românii care au ieșit la pensie au ales să încaseze toți banii odată, iar suma totală a fost de 224 de milioane de lei. Restul au preferat eșalonarea banilor de pensie: vorbim despre 133 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE