Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banii acumulați la pensia privată se pot moșteni. Cum pot fi recuperați banii după decesul unei persoane

Banii acumulați la pensia privată se pot moșteni. Rudele celui care a contribuit la Pilonul II primesc integral banii în cazul decesului proprietarului. Tot ce trebuie să facă beneficiarii care s-ar putea afla într-o astfel de situație este o cerere, iar toți banii acumulați în cont pot ajunge la ei în termen de zece zile.

Până acum, banii acumulați în Pilonul II de pensii al decedatului se transferau automat în contul pensiei private obligatorii al unui moștenitor, iar acesta putea retrage banii când ieșea la pensie. În plus, cei care nu aveau un loc de muncă puteau retrage banii pe loc. De acum înainte, însă, ca o persoană să intre în posesia banilor trebuie doar să arate calitatea de moștenitor.

Despre procedura prin care rudele pot intra în posesia banilor a vorbit, la Euronews, analistul economic Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu, analist economic: „E doar o simplă cerere în baza căreia trebuie să demonstrezi că ai fost rudă cu decedatul și vei primi banii după opțiunea pe care ai făcut-o, ori toți banii odată, ori eșalonat pentru următorii cinci ani. Asta în funcție de nivelul financiar al oricărei familii, nu cred că se bucură nimeni de un deces, motiv pentru care atunci când primesti banii respectivi e bine să te gândești foarte clar la ce îi vei folosi, suma medie e 28.905 lei și e o sumă destul de mare care te poate ajuta într-o asemenea situație. 30% din retrageri sunt din cauza decesului participantului la Pilonul II.”

Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia banilor

Sunt două variante: fie optează pentru plata integrală, adică primesc banii acumulați în contul proprietarului toți deodată fie optează pentru plata eșalonată adică rate egale în fiecare lungă pentru cel mult cinci ani de zile.

Consultanții economici ne îndeamnă să contribuim la fonduri private, pentru a nu ne baza în viitor doar pe sistemul șubred al pensiei de stat.

Adrian Negrescu, analist economic: „Populația activă a scăzut cu un milion de oameni, peste 15 ani vor ieși la pensie 1,7 de români. Se va pune presiune, iar numărul angajaților nu vor crește, nu se nasc atât de mulți copii și avem modificări economice care automatizează zona de business. S-ar putea ca peste 10-15 ani să avem mai mulți pensionari decât angajații din economie.”

În România funcționează și Pilonul III de pensii. Adică un fond de contribuție voluntară în care participantul decide cât vrea să plătească, iar banii pot fi scoși la vârsta 60 de ani sau în caz de invadilitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE