Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Românii cu pensii de peste 4.000 de lei ar putea primi înapoi contribuția de sănătate plătită. Decizia ar putea fi luată prin OUG

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Guvernul Ciucă ar putea adopta o ordonanță de urgență pentru a stabili modul în care vor fi restituite contribuțiile de sănătate plătite de persoanele care au pensii de peste 4.000 de lei, relatează Agerpres.

Secretariatul General al Guvernului a elaborat o notă prin care recomandă Executivului să adopte o ordonanță de urgență prin care să stabilească modalitățile prin care să restituie sumele reținute, în baza OUG nr. 130/2021.

„Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii", reiese din nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, conform sursei citate.

De altfel, Guvernul a amintit că, începând din ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Reținerea la sursă este realizată de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depăşesc 4.000 de lei.

CCR a decis că ordonanța privind plata CAS în cazul pensiilor de peste 4.000 de lei este neconstituțională

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, judecătorii Curții Constituționale au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că unele prevederi din OUG nr. 130/2021 încalcă Legea fundamentală.

„Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reţinerii vor obţine din partea instanţelor judecătoreşti soluţii favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectaţi de dispoziţiile OUG nr. 130/2021 şi faptul că acesta ar putea creşte în perioada următoare, nota prezentată Guvernului include soluţia reglementării efectelor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 650/2022, printr-un act normativ de acelaşi nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate", informează Executivul.

Distribuie

Taguri