Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

România, campioană europeană la sedentarism. 62% dintre români nu practică niciun sport

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

62% dintre români nu practică niciun sport sau o activitate fizică, conform sondajului Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice, publicat de Comisia Europeană în 2022. La nivel european, doar 45% dintre persoanele chestionate declară că nu fac nicio activitate fizica, iar 11% dintre europeni și 13% dintre români stau pe scaun peste 8.5 ore pe zi, potrivit Agerpres.

Doar 20% dintre români fac sport sau o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu 38% dintre europeni, și doar 6% dintre români fac sport regulat, față de 15% dintre europeni.

Principalele motive pentru lipsa de activitate fizică, conform sondajului, sunt: lipsa de timp (41%) și lipsa motivației / interesului pentru sport (25%). Pe de altă parte, principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate (54%), urmat de dorința de îmbunătățire a condiției fizice (43%) și de relaxare (39%).

Românii preferă sportul acasă

Deși activitatea fizică în aer liber este cea mai sănătoasă formă de mișcare, 58% dintre românii care practică o activitate fizică fac acest lucru acasă și doar 22% într-un parc sau aer liber. Procentul la nivelul UE al celor care exersează în parcuri sau aer liber este de peste două ori mai mare, 47%, și doar 37% fac mișcare acasă și 35% într-un centru de fitness, club sportiv sau centru sportiv. Partea bună este că românii au făcut mai multă mișcare în aer liber în 2022 față de 2017, când doar 17% făceau o activitate fizică în aer liber. Acest lucru este vizibil, după pandemie înmulțindu-se considerabil numărul celor care fac sport în parcuri, de la cursuri de arte marțiale, yoga sau tai chi, până la jogging sau sporturi de echipa (baschet, volei).

Revenind la UE, țările cu cei mai activi cetățeni sunt Finlanda (71% dintre cetățeni practică un sport), Luxemburg (63%) și Olanda (60%). Țările din coada clasamentului sunt Portugalia (73% dintre respondenți nu practică niciun sport), Grecia (68%), Polonia (65%) și România (62%).

Distribuie

Taguri