Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia simplifică procedurile de obținere a cetățeniei pentru moldoveni, bieloruși și cei din Kazahstan. Putin neagă din nou o posibilă pace cu Ucraina

Federația Rusă a simplificat procedurile de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii moldoveni, bieloruși și din Kazahstan. Potrivit unui decret semnat de președintele Vladimir Putin, cetățenii acestor trei țări nu vor mai fi obligați să locuiască cinci ani în Rusia până la a solicita cetățenia rusă.

Moldovenii, bielorușii și cei din Kazahstan pot obține mai ușor cetățenia rusă

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus că scopul Moscovei este de a recruta soldați pentru războiul din Ucraina.

Rusia nu încearcă să recruteze soldați pentru războiul din Ucraina doar în fostele republici sovietice. Vara trecută, autoritățile din Cuba au destructurat o rețea de trafic de persoane care recruta bărbați cubanezi care să lupte în Ucraina. Ei erau trimiși pe front chiar dacă nu vorbeau limba rusă și nu erau pregătiți pentru asta.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: "Nu este decât o nouă tentativă de a recruta 'carne de tun' pentru acest război nejustificat și brutal pe care Kremlinul l-a declanșat în Ucraina. Vreau să-i previn pe cetățenii Republicii Moldova și să-i rog să nu cadă în plasa acestui așa-numit proces simplificat de eliberare a cetățeniei ruse."

Vladimir Putin neagă o posibilă pace cu Ucraina

Vladimir Putin a declarat că Rusia va negocia cu Kievul doar în condițiile și a amenințat din nou Occidentul.

Vladimir Putin: "Numai Rusia ar fi putut fi garantul integrității teritoriale a Ucrainei. Dacă ei nu vor, asta este. Istoria va restabili ordinea. Noi nu vom interveni, dar nu vom renunța la teritoriul nostru. Asta ar trebui să înțeleagă toți cei din Ucraina, Europa și SUA, toți cei care sunt agresivi față de Rusia.

Dacă vor să negocieze, lăsați-i să negocieze. Noi o vom face doar în funcție de interesele noastre. Îmi tot spuneau (n.r.: liderii occidentali care îi dădeau asigurări că Ucraina nu va fi primită în NATO): 'de ce vă temeți acum?' Spuneți asta acum, dar ce se va întâmpla mâine? Ce se va întâmpla peste un an, peste doi ani? Din perspectivă istorică și din punct de vedere al intereselor strategice ale statului rus, aderarea este inacceptabilă și peste 10 sau 15 ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE