Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Relații diplomatice tensionate între Georgia și Ucraina. Ambasadorul Georgiei în Ucraina, expulzat pentru 48 de ore

Ucraina acuză Georgia că îl omoară cu zile pe fostul președinte Mihail Saakașvili. Acesta, care are și cetățenie ucraineană, este închis în Georgia, acuzat de abuz de putere. Chiar președintele Zelenski a intervenit în această problemă. 

Relațiile diplomatice dintre Georgia și Ucraina s-au degradat mult în ultimele zile, după ce Mihail Saakașvili a participat online la o ședință de judecată. În imaginile difuzate se vede că fostul președinte georgian este extrem de slăbit. De la Kiev, Volodimir Zelenski a cerut Georgiei să-i permită lui Saakașvili să meargă la tratament în Ucraina. Saakașvili cere de câteva luni să fie trimis la tratament într-un spital de peste hotare. Pe de altă parte, ministrul Justiției din Georgia a declarat că fostul președinte este singurul vinovat pentru problemele de sănătate. 

Rati Bregadze, ministrul Justiției din Georgia: ”Știm cu siguranță că acționăm în conformitate cu drepturile universale ale omului, în special în penitenciare. De asta, orice declarații făcute sunt inacceptabile. Acest lucru este foarte dureros, mai ales având în vedere faptul că Georgia rămâne alături de poporul ucrainean în orice situație de criză și mai ales în aceste vremuri. Declarația făcută este foarte regretabilă.”

Cine este Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei

Mihail Saakașvili, care este și cetățean ucrainean, a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a fost acuzat de abuz de putere. El a fost arestat în 2021, când s-a întors în țară după opt ani de exil în Ucraina. De-a lungul procesului, dar și după ce a fost condamnat, fostul președinte georgian a intrat de mai multe ori în greva foamei, ceea ce i-a afectat sănătatea. Saakașvili a cerut să fie dus într-un spital din Polonia. Instanțele din Georgia, dar și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-au respins solicitarea.

Shota Tutberidze, avocatul lui Mihail Saakașvili: ”Am încercat să facilităm transferul lui Mihail Saakașvili în străinătate pentru a-l trata în mod corespunzător. Una dintre opțiuni a fost, evident, Ucraina. Este o opțiune foarte realistă și nu există niciun obstacol judiciar. Singurele obstacole sunt frica guvernului georgian și decizia lor politică de a nu-i permite lui Saakașvili să părăsească închisoarea din Georgia.”

Acum, Ucraina nu are ambasador în Georgia. Diplomatul a fost rechemat la Kiev la scurt timp după ce Rusia a declanșat războiul. Motivul prezentat de Ucraina a fost acela că Georgia nu a pus și ea în practică sancțiunile impuse Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE