Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiu pentru soldații ucraineni, în centrul de recuperare din Harkov

Așezați pe fotolii confortabile, într-o cameră slab luminată, cu miros de lavandă și de pin, bărbații respiră adânc în timp ce închid ochii și ascultă muzică de meditație.

Soldații ucraineni în uniformă își iau o pauză în acest centru de reabilitare din regiunea Harkov pentru a-și reface corpul și mintea înainte de a se întoarce pe front, potrivit AP.

Sanatoriu transformat în centru de recuperare

Războiul necruțător de zece luni a determinat un comandant local să transforme un sanatoriu din epoca sovietică într-un centru de recuperare pentru militari, pentru a trata atât afecțiunile mentale, cât și cele fizice.

„Această reabilitare îi ajută pe soldați, cel puțin pentru o săptămână, să se recompună”, a declarat Oleksander Vasylkovskyi, locotenent-colonel în cadrul Forțelor Armate ucrainene.

Vasylkovskyi își amintește cum soldații au suferit în tăcere după ce s-au întors acasă, după ce au luptat cu Rusia în Donbas în 2014. Ratele de sinucidere în rândul veteranilor au crescut în anii următori, cu multe cazuri netratate de tulburare de stres post-traumatic. El speră că un astfel de centru poate crește gradul de conștientizare a nevoii de îngrijire a sănătății mintale și poate preveni sinuciderile în viitor.

Psihologii, la dispoziția soldaților și familiilor lor

Aici, soldaților li se oferă o varietate de tratamente:

  • terapie acvatică într-o piscină cu apă caldă pentru a vindeca durerile musculare;
  • terapie cu lumină roșie pentru a îmbunătăți circulația sângelui;
  • o cameră cu sare pentru o mai bună respirație;
  • iar pentru cei care au coșmaruri, terapie cu electrosomn - o electroterapie de joasă frecvență din epoca sovietică care se spune că relaxează sistemul nervos și induce somnul.

Psihologii sunt disponibili nu doar pentru soldați, ci și pentru familiile lor, care se confruntă cu traumele războiului.

Militarii sunt, de asemenea, supuși unor controale medicale, a explicat Vasylkovskyi. „Este cel mai important lucru, deoarece o persoană dezvoltă mai multe boli din cauza stresului luptei”.

Pe lângă cicatricile psihologice ale războiului, soldații vin aici și pentru a trata meningita, contuziile, amputările, inflamațiile pulmonare și nervoase, tulburările de somn, bolile de piele și bolile cardiovasculare, printre altele.

„Dacă cineva are o traumă și nu poate merge, departamentul meu îl va pune din nou pe picioare”, a declarat Artem, un fizioterapeut care lucrează la centru și care nu își poate dezvălui numele de familie din motive de securitate.

România sprijină centrul de recuperare

Peste 2.000 de soldați au fost tratați aici de la deschiderea centrului, în iunie. Acesta primește sprijin de la parteneri internaționali din Letonia, Lituania, România, Polonia, SUA și Spania.

Costul unei zile de reabilitare pentru un soldat este de aproximativ 20 de euro, potrivit lui Vasylkovskyi. Dar mai multe fonduri sunt încă necesare, a spus el, „pentru că (n. red. războiul) nu s-a terminat”.

Viktor, al cărui nume de familie nu poate fi publicat din motive de securitate, a lucrat ca miner înainte de a se înrola în armată. El a luat parte la operațiunea militară care a împins forțele de ocupație rusești afară din regiunea Harkov.

Timp de luni de zile, a dormit în tranșee noroioase și reci: „Am lucrat în condiții care ne făceau rău pentru sănătate. Este rău, este umed", a explicat Viktor în timp ce stătea într-o cameră în care pereții și podelele sunt acoperite cu sare groasă pentru a-și curăța plămânii afectați. „Avem dureri de spate, de picioare, cărăm echipamente grele”, a adăugat el.

După patru zile în centrul de reabilitare, el se simțea reenergizat. „Sunt deja hotărât să merg mai departe, să-mi continui munca, să distrug inamicul și să ne aduc în fiecare zi mai aproape de victorie”, a spus Viktor.

Dorul de cei dragi, printre greutățile aduse de război

Dar poate că cel mai atrăgător aspect al acestui centru de reabilitare nu este terapia, ci posibilitatea de a-și aduce familia cu el pentru câteva zile.

Maksym, care, la fel ca Viktor, nu-și poate dezvălui numele de familie din motive de securitate, nu-și văzuse soția și fiul de cinci luni. Una dintre cele mai grele părți ale acestui război, a spus el, este atunci când „nu poți să te conectezi și să vorbești cu cei dragi”. A fost ușurat că au putut să i se alăture pentru câteva zile la centrul de reabilitare și să se relaxeze împreună. În lipsa unor vacanțe oficiale, aceasta este singura modalitate prin care mulți soldați se pot odihni cum se cuvine.

„Văd că bărbații se întorc la unitate după o săptămână, odihniți și căpătând mai multă putere. Iar gândurile pe care le aveau înainte dispar”, a declarat Maksym. Unele dintre aceste gânduri obsedante sunt amintirile prietenilor care au murit pe câmpul de luptă.

Întrebat câți camarazi a pierdut, Maksym și-a coborât ochii și a răspuns: „Prea mulți".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE