Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma pensiilor speciale. Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale: „Toate cele 4 scenarii ale Băncii Mondiale sunt valabile, dar nu pentru noi”

Publicat de: Euronews

Soluțiile propuse de Banca Mondială legate de pensiile speciale sunt imposibil de pus în practică, a spus, la Euronews, fostul judecător CCR, Augustin Zegrean. Și asta pentru că, din punct de vedere constituțional, nu se pot reduce pensiile aflate în plată.

„Toate scenariile sunt cu reformare, cu reducere a pensiilor aflate în plată, ceea ce este imposibil. Constituțional este imposibil. Cei de la Banca Mondială probabil că nu știu că în Constituție scrie despre pensii, la noi, și că nu poți să-ți bați joc de oamenii aflați deja în pensie. Dacă Curtea Constituțională își păstrează practica existentă, sigur vor pica. Dar eu de unde să știu că cei care sunt acum la Curte nu sunt cu totul alți judecători decât cei care au creat această practică?”, spune Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale.

Banca Mondială poate doar să propună soluții, potrivit fostului judecător de la CCR.

„Banca Mondială nu ne dă dispoziții, Banca Mondială ne propune soluții. Acestea puteam să le propun și eu. Toate cele 4 scenarii sunt valabile, sunt ok, sunt foarte bune, dar nu pentru noi. Ar fi bune dacă astăzi s-ar înființa România și astăzi s-ar înființa sistemul de pensii în România. Dar ce specialist e acela de la Banca Mondială, care vine și spune să taie acele pensii aflate în plată? Ce specialist e acela, care vine și spune că militarii care n-au vârsta de 65 de ani și au fost dați afară din serviciu, că ei n-au plecat de bună voie, nici militari, nici polițiști, să nu li se mai dea pensie până la 65 de ani?

Ce să facă ei până la 65 de ani? Știu polițiști, ofițeri, care au fost obligați să iasă din sistem. Au 45, 49, 50 de ani și sigur că nu s-ar mai califica, după ceea ce spuneți că zice Banca Mondială. Dar ce să facă ei? Că ei nu știu altceva să facă. Ei au făcut școala de polițiști, asta știu să facă. Unde să lucreze?”, adaugă Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale.

Banca Mondială a publicat raportul final privind reforma pensiilor speciale și impactul bugetar. În baza lui, ministerul Muncii este așteptat acum să prezinte în Senat impactul bugetar al reformei pensiilor speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE