Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma pensiilor speciale, scenarii de lucru. Cu ce propuneri vine Banca Mondială

Banca Mondială a publicat raportul final privind reforma pensiilor speciale și impactul bugetar. În baza lui, ministerul Muncii este așteptat acum să prezinte în Senat impactul bugetar al reformei pensiilor speciale.

Experții propun mai multe scenarii pentru pensiile civile de serviciu, dar și pentru pensiile militare. Banca Mondială explică nevoia de reformă și pentru pensiile militare, din cauza impactului pe care bugetul României nu îl poate suporta.

Specialiștii recomandă să fie impozitată progresiv acea parte a pensiei de serviciu finanțată de la bugetul de stat, în timp ce partea care vine din contribuțiile lunare să nu fie atinsă. Printre propuneri se mai numără: modificarea regulilor de indexare pentru magistrați. În prezent, pensiile magistraților se majorează odată cu indemnizația brută lunară a unui magistrat în activitate.

Banca Mondială propune autorităților române să renunțe la pensiile acordate personalului aviaţiei civile, având în vedere că mulţi dintre aceştia sunt angajaţi ai unor firme private.

Care sunt scenariile propuse de Banca Mondială

Banca Mondială propune autorităţilor române patru scenarii:

  • eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu,
  • înghețarea tuturor pensiilor,
  • stabilirea unui nou plafon de referință pentru pensionarii nou intraţi în sistem,
  • reformarea tuturor pensiilor în plată acum.

Raportul Băncii Mondiale se referă și la pensiile militare

Actualele prevederi legislative din România au dus la scăderea cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB în ultimii ani, remarcă experții. Totuși ar trebui luat în considerare un nou calcul al câștigurilor medii pentru perioada de referință, de la perioada curentă de 6 luni, la media pe întreaga carieră.

Reforma pensiilor speciale este un pilon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Autoritățile române au depășit deja calendarul, însă nu vor rata banii din PNRR dacă adoptă legea până trimit a treia cerere de plată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE