Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Referendum pentru interzicerea trotinetelor electrice în București

Primăria Capitalei vrea să facă referendum pentru ca bucureștenii să spună  dacă sunt sau nu de acord cu interzicerea trotinetelor electrice în oraș. Este vorba doar despre cele închiriate. Inițiativa aparține viceprimarului Stelian Bujduveanu și vine în contextul în care mai multe capitale europene au interzis sau restricționat deja trotinetele. În România, Constanța este primul oraș care n-a mai dat autorizație, motivând că trotinetele reprezintă un pericol pentru traficul rutier și al pietonilor.

Care este motivul acestei propuneri?

Edilul vrea ca bucureștenii să nu mai poată închiria trotinete. Cei care le cumpără, vor putea în continuare să le folosească. Viceprimarul Capitalei vrea să organizeze referendumul pe 9 iulie, în aceeași zi în care vor fi organizate și alegerile europarlamentare. 

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei: ”Toate acele firme care au trotinete în București nu plătesc nicio taxa municipalității, nu respecta nicio regula, fac absolut ce vor firmele respective. Ne referim strict la aceste trotinete care sunt închiriate prin platforme online, nu la cele pe care le deține individul acasă.”

Pe lângă trecerea pe roșu, o altă greșeală pe care o fac bucureștenii este că se urcă doi pe o singură trotinetă. Sunt însă și oameni care o folosesc responsabil și care spun că nu și-ar dori ca trotinetele electrice să fie interzise.

Bărbat: ”Ele trebuie folosite în zone special amenajate cred eu pentru că pot fi destul de periculoase. Și referendum de ce nu? Dar nu cred ca va fi un vot negative, pentru ca bucureștenii vor trotinete. Eu folosesc foarte des.”

Potrivit datelor oficiale, în 2022 au fost 1250 de accidente cu trotinete electrice. Dintre acestea 155 au fost grave, în urma cărora 8 persoane și-au pierdut viața. Cele mai multe accidente au loc din cauza conducătorilor trotinetelor, care nu țin cont de regulile de circulație.

Referendumul pentru interzicerea trotinetelor electrice vine după ce Parisul a devenit prima capitală europeană care le-a interzis de la 1 septembrie prin vot popular. Alte orașe mari au impus diferite restricții. În Londra, de exemplu, cei care vor să închirieze o trotinetă electrică trebuie să aibă peste 18 ani și permis de conducere. Măsuri similare au fost luate și în Barcelona sau Copenhaga.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE