Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Referendum pentru trotinetele electrice în Paris. Autoritățile acuză numeroasele probleme provocate de cei care le folosesc

Parizienii sunt chemați astăzi la referendum pentru a decide viitorul trotinetelor electrice în capitala franceză. Autoritățile au anunțat că numărul de accidente produse de aceste mijloace de transport a crescut mult. În plus, mai susțin ele, dezvoltarea necontrolată a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni.

Amenzile vor fi mărite

Referendumul din Paris vine la scurt timp după ce a apărut un plan guvernamental care stabilește că folosirea trotinetelor electrice nu va mai fi permisă copiilor care nu au împlinit 14 ani. De asemenea, vor fi înăsprite sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie de către cei ce folosesc trotinetele electrice. Amenzile vor fi mărite, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise.

”Este un pic înfricoșător, trebuie să fii atent. Oamenii de aici sunt puțin cam nepoliticoși și merg cu viteză, așa că tu trebuie să fii atent,” a declarat Shre Pushpakaran, turistă din Elveția.

Ca în orice dispute, părerile sunt împărțite. Cei care folosesc zilnic trotinetele electrice, proprii sau închiriate, spun că acestea sunt un mijloc rapid și ieftin de a circula într-un oraș aglomerat.

”Este o modalitate ușoară și ecologică de a te deplasa. Nu există mai multe accidente (provocate de trotinetele electrice) decât cu bicicletele sau alte mijloace individuale de transport,” a spus Jean-Sebastian, student.

Nu sunt respectate regulile de circulație

Autoritățile locale au altă părere. Ele acuză un adevărat haos în această chestiune și spun că cei care merg cu trotinete electrice nu respectă regulile de circulație. Nu sunt atenți și la finalul cursei lasă trotinetele peste tot, mai puțin în parcările speciale, ceea ce încurcă traficul.

”Trotinetele, în primul rând, cresc numărul de accidente. Și apoi, mai general, putem vedea că o treime din accidentele legate de trotinete se termină cu cineva dus la spital. Aceste accidente nu sunt neapărat fatale, dar sunt grave. Și, mai presus de toate, creează un sentiment de nesiguranță în spațiul public, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile. Mă gândesc în special la bătrâni sau la persoanele cu dizabilități,” a explicat David Belliard, viceprimar al Parisului.

Parizienii care vor merge la referendum vor trebui să răspundă la întrebarea ”Sunteți pro sau împotriva trotinetelor cu autoservire din Paris?”. Unii oameni sunt de părere că autoritățile ar vrea să scoată din Paris trotinetele electrice înainte de Jocurile Olimpice din 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE