Statul a devenit prea stufos și prea consumator de energie într-o disonanță prea evidentă cu mediul privat, într-o relație aproape lipsită de sens între cei care plătesc taxe și cei care consumă taxe, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașiului, la Euronews România. Edilul sprijină planul Guvernului de a reduce numărul de funcționari publici deoarece consideră că este o nevoie de o „curățire a sistemului de persoane care nu s-au adaptat”. De asemenea, Chirica a precizat că la Primăria Iași sunt ocupate aproximativ 700 de angajați, însă acestora era de trei ori mai mic în anul în care s-a angajat în instituția publică, în urmă cu mai bine de 10 ani.
În jurnalul „Bună dimineața, România” de la Euronews România, Mihai Chirica a reacționat în contextul în care angajații din Primării și din sectorul asistenței sociale vor fi în grevă de avertisment între orele 11 și 13, nemulțumiți de măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru reforma administrațiilor locale.
Potrivit proiectului obținut pe surse de Euronews România, municipiile precum Iași care are între 200.000 și 400.000 de locuitori vor trebui să păstreze doar 630 de posturi.
„Planul de măsuri este unul destul de profund. Avem într-adevăr în jur de 700 de funcționari. E repede că putem trage o concluzie asupra căruia dintre departamente va trebui să intrăm mai profund în ceea ce privește renunțarea la angajați.
Sunt oameni care au trecut prin comisii de disciplină, care nu și-au îndeplinit pe parcursul timpului mare parte din atribuțiile de serviciu. Sunt oameni care nu se simt comod la acest tip de job, în administrația publică”, a afirmat Chirica.
Primarul Iașiului a precizat că administrațiile locale vor trebui să găsească un echilibru, în contextul măsurilor reformelor cu tăieri de posturi, anunțate de Guvern.
„Această problemă a curățirii sistemului de persoane care nu s-au adaptat este una pe care noi, primarii, am cerut-o, în special în Primăriile mari, acolo unde și numărul de angajați este foarte mare. (...) Ne vom conforma pentru că legea nu se comentează. Modalitatea în care ne vom conforma - acesta a fost de fapt subiectul ședinței de luni - trebuie să fie pe criterii de competență. Doar în această modalitate trebuie să facem și noi reducerea numărului de angajați.
În primul rând, vom renunța la persoanele care nu se pot adapta sistemului de lucru”, a mai spus primarul Iașiului.
Chirica a mai precizat că primarii trebuie să fie atenți „foarte atenți” asupra modului în care vor fi stabilite criteriile de competență, în baza cărora sunt evaluați funcționarii publici.
„Nu putem face administrație publică doar plătind salarii. Nu pot să fiu primarul unei localități care trebuie să se îngrijească doar de plata salariilor. Plata salariilor este doar una dintre activitățile pe care trebuie să le dirijez, dar avem nevoie de dezvoltare, de servicii publice de calitate (...)
Numărul maxim de posturi la Primăria Iași este de 828 de locuri, din care noi avem ocupate aproximativ 652 de posturi. (...) În anul în care m-am angajat eu la primărie erau sub 200 de funcționari publici. Ca primar sunt în al treilea mandat”, a mai spus edilul din Iași.
- În 2012, Mihai Chirica a fost consilier în Consiliul Local Municipal Iași, pe lista PSD.
- În 2016, a fost ales primar al Iașiului.
Mihai Chirica: Suntem țara cel mai mare număr de funcționari la mia de locuitori
„Statul a devenit prea stufos, prea birocratic, prea consumator de energie într-o disonanță prea evidentă cu mediul privat, într-o relație aproape lipsită de sens între cei care plătesc taxe și cei care consumă taxe.
Este nevoie de această reformă a statului. Înainte de a fi primar, am fost și angajat al statului, am fost și angajat al mediului privat.
Se consumă mult prea mulți bani pentru un stat întreținut. Raportat la 1.000 de locuitori, suntem țara cu cel mai mare număr de persoane care sunt declarate cu handicap, cu cel mai mare număr de funcționari la mia de locuitori, cu cele mai mari resurse consumate din veniturile reale ale acestui stat, nu din împrumuturile pe care le face pentru a-și crea acest deficit imens, raportat la mia de locuitori.
Suntem într-o situație de impas. Dacă ar fi de unde, nimeni nu ar spune să nu dăm, dar nu mai este de unde”, a concluzionat el.
Câți funcționari lucrează în Primăriile din România
Î martie 2025 erau angajate aproximativ 282.545 persoane în administrația publică locală – adică funcționari și personal din primării, consilii locale, prefecturi și consilii județene, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, citate de ZF.