Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recorduri la costurile uleiului de măsline. Prețul s-a triplat la nivel mondial, față de 2019

O creștere bruscă la nivel mondial a prețurilor la uleiul de măsline - care s-au triplat din 2019, stabilind recorduri - le-a oferit infractorilor din întreaga Mediterană o oportunitate.

Spargerile din depozite, escrocheriile contabile și falsificarea uleiului sunt în creștere în zonele centrale de cultivare a măslinelor din Grecia, Spania și Italia. Și, cu o frecvență din ce în ce mai mare, bandele folosesc drujbe pentru a tăia ramuri și pentru a tăia copaci întregi în plantațiile nesupravegheate.

Infracțiunile agravează situația dificilă a cultivatorilor care se confruntă deja cu costuri de producție ridicate și cu impactul schimbărilor climatice: ierni călduroase, inundații majore și incendii de pădure mai intense.

Plantațiile de măslini din afara Atenei fac parte dintr-o tradiție neîntreruptă care datează din antichitate, pe câmpiile care acum înconjoară aeroportul internațional al orașului. Unii copaci sunt vechi de secole.

Neilos Papachristou conduce o moară de măsline și o plantație din apropiere, într-o afacere de familie din a patra generație. El spune că hoții cu drujba îi determină pe cultivatori să recolteze mai devreme și să se mulțumească cu producții mai mici pentru a încerca să evite daunele pe termen lung.

"Cei (hoți) caută ramuri foarte încărcate și le taie. Astfel, nu numai că ne fură măslinele, dar îi provoacă copacului daune grave. Este nevoie de 4-5 ani pentru ca acesta să revină la normal", a declarat Papachristou, stând pe un câmp în zori.

În spatele lui, muncitorii folosesc piepteni mari și electrici pentru a împrăștia măslinele din copaci pe plasele de colectare. La moara sa, fermierii își descarcă recolta în containere de încărcare din oțel inoxidabil, dezlegând sacii sau răsturnând coșuri înalte de răchită din spatele camionetelor lor.

Ce spun producătorii de ulei de măsline

Christos Bekas, care deține 5.000 de măslini, se număra printre ei. După raiduri repetate ale hoților, el a decis să își canibalizeze recolta cu o recoltă timpurie.

"Anul trecut, 3,7 kilograme de măsline produceau un kilogram de ulei. Acum, că se apropie de 10 kilograme de măsline pentru un kilogram de ulei, pentru cele 600 de kilograme de măsline pe care le am, voi obține 60 de kilograme de ulei. Anul trecut am obținut 180", a declarat Bekas.

După decenii de creștere, piața mondială a uleiului de măsline a fost perturbată de o secetă de aproape doi ani în sudul Spaniei, țară care acoperă în mod obișnuit 40% din oferta mondială.

Potrivit estimărilor Uniunii Europene, criza din Spania va contribui la scăderea producției globale la 2,5 milioane de tone în anul de recoltă 2022-23, de la 3,4 milioane în ciclul anual anterior.

Temperaturile în creștere afectează înflorirea, avertizează fermierii și experții, în timp ce prețurile mai mari la îngrășăminte și lipsa forței de muncă afectează, de asemenea, costurile.

Având în vedere că cererea globală rămâne ridicată, importatorii internaționali sunt adesea dispuși să ofere prețuri peste cele interne. De la an la an, exporturile din Grecia au crescut de peste două ori în primele cinci luni ale anului 2023, în timp ce Turcia a suspendat în august exporturile pentru a-și proteja piața internă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE