Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Variantele de economisire din 2023. Analist: „Aurul este vedeta anului”

România începe anul cu o inflație în jur de 16%. Românii au mai multe variante de a-și proteja veniturile. În condițiile în care scumpirile s-au făcut resimțite de anul trecut, peste 283 de mii de români au investit pe parcursul anului trecut în titluri de stat Tezaur, chiar dacă dobânzile oferite nu au fost la fel de mari ca rata inflației. Analiștii spun, însă, că aurul este singura investiție prin care nu se pierd deloc bani.

Să spunem că vrem să punem deoparte 1.000 de lei. Una dintre cele mai sigure variante ar fi titlurile de stat Tezaur, care au o dobândă de 7,35% în cazul în care alegem să ne plasăm banii pentru un an. Dobânzi mai bune am obține dacă am cumpăra titluri Tezaur pe 2 sau 3 ani.

În situația în care cumpărăm pentru anul acest, înseamnă că în ianuarie 2024 vom scoate cu 73 de lei și 50 de bani mai mult. Un avantaj al ofertei statului este că nu plătim impozit pe venit și nu sunt comisioane.

Dacă ne uităm la depozitele bancare, cele mai bune oferte pe un an sunt între 8-9%. Dar, câștigurile sunt taxate. Astfel că, dacă investim aceiași 1.000 de lei la o bancă la care se oferă o dobândă de 8%, vom câștiga 72 de lei. Dar, câștigul real depinde de oferta băncilor. În una din situațiile în care o banca oferă o dobândă de 9.25%, dacă depunem azi 1.000 de lei, câștigăm doar 31 de lei peste un an, după ce se scad toate taxele și costurile de administrare.

Inflația în creștere a determinat Banca Națională să crească și dobânda-cheie la fiecare ședință de politică monetară de anul trecut. Asta a dat un semnal în piață și a avut efect direct creșterea ratelor creditelor în lei, însă a avut și efecte pozitive: românii beneficiază de dobânzi mai bune pentru depozite.

Gabriela Folcuț, director executiv Asociația Română a Băncilor: Traversăm era banilor scumpi, după 10 ani în care am avut dobânzi reduse atât la depozite, cât și la credite. Iată că acum beneficiem de dobânzi mult mai bune la depozite.

Cea mai sigură investiție

Chiar în condițiile avantajoase pe care le oferă statul și băncile din România, nicio ofertă nu ne protejează complet în fața inflației. Singura investiție sigură este aurul care a fost văzut mereu ca un prag în calea inflației.

Adrian Negrescu, analist financiar: Aurul ar putea fi vedeta anului 2023 în materie de investiții, pentru că toate estimările arată că prețul aurului va crește de la 1.800 de dolari spre 1.900 și chiar 2.000 de dolari pe uncie. Dacă cumpărați bijuterii din aur, din argint, din platină, din diverse pietre prețioase, e posibil ca la sfârșitul anului 2023 să înregistrați un profit între 10 și chiar 15%, în condițiile în care veți găsi pe cineva dispus să-l cumpere.

Banca Națională a României estimează că inflația pe final de an va fi de 11,2 %.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE