Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: „2022, cel mai bun an din perspectiva valorificării fondurilor europene”. Ce proiecte sunt pregătite pentru anul acesta

2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene, spune premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului României.

La împlinirea a 16 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, Ciucă a analizat avantajele apartenenței la spațiul comunitar pentru țara noastră.

„Solidaritatea, expertiza și fondurile europene sunt elemente decisive care asigură României cercul de siguranță de care are nevoie pentru depășirea perioadei complicate pe care o traversăm. La 16 ani de la aderare, beneficiile apartenenței noastre produc rezultate tangibile: economia națională este în creștere, finanțările europene și-au pus amprenta asupra dezvoltării infrastructurii, sănătății, educației și comunităților locale, iar programele sociale vin în sprijinul cetățenilor, mai ales al celor vulnerabili, care au mai multă nevoie de ocrotire.

Libertățile și valorile fundamentale sunt ancoră pentru dezvoltarea societății noastre.  Măsurile de gestionare a crizei energetice, problemă care ne preocupă acum pe toți, sunt posibile și datorită statutului nostru de membru UE.

Faptul că 2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene este, de asemenea, expresia solidarității europene”, a scris pe Facebook șeful Guvernului.

El a amintit și faptul că măsurile de gestionare a crizei energetice sunt posibile datorită statutului de membru al Uniunii Europene.

Nicolae Ciucă anunță că în următoarele zile vor intra fondurile aferente celei de a doua cereri de plată din PNRR, ceea ce înseamnă că doar din acest mecanism de finanțare, România beneficiază în aproximativ un an de circa 9,2 miliarde euro.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vorbit la Euronews România despre ce urmează pentru România în anul 2023, în ceea ce privește proiectele finanțate din Politica de coeziune.

„Pornim anul 2023 cu banii din Politica de coeziune, cu cei 46 de miliarde de euro. Pornim la drum, alături de Planul Național de Redresare și Reziliență, iar aici discutăm de investițiile cele mai importante care se vor realiza la nivelul localităților, municipiilor, orașelor și a tuturor comunităților, în ceea ce privește standardele de locuire și calitatea vieții. Aici avem un buget de peste 11 miliarde de euro, pe care îi avem alocați pentru: eficiență energetică, pentru transport verde, regenerare urbană, infrastructură educațională”.

Investiții în transport

Marcel Boloș a vorbit despre sumele alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport.

„Bugetul alocat infrastructurii de transport din Politica de coeziune și din PNRR este de peste 21 de miliarde de euro. Acești bani trebuie să îi folosim la justa valoare. Autostrada Transilvania, Brașov-Bacău, autostrada A8, mult așteptată de regiunea Moldova sau autostrada A7 sunt momente de istorie pe care dacă le realizăm, atragerea de investitori pentru România va putea fi făcută mult mai facil.

Un buget generos avem și pentru sănătate unde este pentru prima dată când avem 5,2 miliarde de euro pentru investiții pentru infrastructura de sănătate”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.”

Cererile de finanțare vor fi depuse din această primăvară

Potrivit ministrului, municipiile vor începe să depună din această primăvară, la sfârșitul trimestrului I - începutul trimestrului al II-lea al anului 2023 cererile de finanțare, toate programele operaționale regionale fiind aprobate.

„Noi lucrăm ca pe lângă simplificare să pregătim sistemul informatic pentru ca să poată să fie gestionate fondurile europene pe zona de dezvoltare a localităților. Intervin toate tipurile de investiții menționate, inclusiv iluminatul public și tot ce e gândit pe zona de spații verzi, la nivelul localităților. Anul trecut am aprobat inclusiv măsurile care privesc regenerarea urbană, la nivelul acestor localități, deci primarii și consiliile județene, pe zona de infrastructură rutieră, respectiv drumuri județene, trebuie să se pregătească, pentru că începând din primăvara aceasta vor trebui să depună cererile de finanțare și e anul în care pornim cu mult mai devreme pentru accesarea fondurilor, astfel ca primăriile și consiliile județene să aibă timpul necesar pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit”, a spus Marcel Boloș.

Va exista un sistem informatic pentru a simplifica accesul la fondurile europene

„Anul 2023 este anul debirocratizării, al simplificării și digitalizării fondurilor, pe lângă ce ne-am propus în ceea ce privește implementarea investițiilor cu finanțare din fonduri europene. Continuăm cu  aceleași tipuri de măsuri pe care am vrea să le aprobăm în cursul lunii ianuarie, încât sistemul informatic să aibă prima cerință pe care o așteaptă toți beneficiarii - aceea de a avea un sistem de gestionare mult simplificat, care să asigure un acces cât mai facil al beneficiarilor la fonduri. România are de câștigat, dacă tot bugetul alocat îl implementăm. Trecem de la un buget de 24 de miliarde alocat în trecut la 46 de miliarde în 2023. Responsabilitățile sunt pe măsură”, spune ministrul Boloș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE