Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record de broaște țestoase pe plajele din Florida. Experții spun că sunt din ce în ce mai puțini masculi, din cauza schimbărilor climatice

E record de broaște țestoase pe plajele din Florida. Creaturile și-au depus în ultimele luni ouăle, iar acum puii se pregătesc să intre în ocean. Specialiștii au observat că sunt mai multe decât în ultimii ani. Un lucru, însă, îi îngrijorează. Din cauza schimbărilor climatice, însă, sunt din ce în ce mai puțini masculi.

Peste 130.000 de cuiburi sunt pe plajele din Florida. Cel mai mare număr înregistrat în ultimii șase ani. Nisipul fierbinte este ca un incubator pentru puii de broaște țestoase.

Justin Perrault, cercetător: „Am avut mai multe cuiburi decât am văzut până acum pe plajele noastre”.

Cele mai multe broaște țestoase care ies din ouă sunt femele. Specialiștii au și o explicație pentru acest fenomen. Încălzirea grobală. Dacă oul de broască este ținut la temperaturi sub 27,7 grade Celsius, din acesta va ieși, cel mai probabil, un pui-mascul. În schimb, temperaturile mai ridicate favorizarea nașterea femelelor.

Justin Perrault, cercetător: „Cu cât cuibul este mai cald, cu atât este mai probabil ca acel cuib să producă femele. În plus, puii care ies din cuiburi mai calde sunt mult mai mici și adesea mai lenți”.

Din păcate, dacă temperatura depășește 33 de grade, oul nu va ecloza. Peste 30% dintre cuiburile descoperite pe plajele din Florida depășesc această temperatură. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida preconiează că temperatura nisipului va crește dramatic în întreaga lume până în 2100.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE