Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recomandările OCDE pentru economia României: Impozitarea progresivă și creșterea taxelor pentru proprietăți

Impozităm prea mult veniturile mici și prea puțin veniturile mari, iar inflația încă este la un nivel ridicat. Impozitarea progresivă ar putea fi o soluție pentru a reduce diferențele dintre cei care câștigă puțin și cei cu câștiguri mari. Sunt doar câteva dintre concluziile raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru România. O entitate la care țara noastră speră să adere până în 2026.

Raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică face o radiografie a sistemului economic românesc. Și scoate în evidență câteva vulnerabilități: un deficit ridicat de 6%, o productivitate scăzută, de doar 3% și o inflație care va fi mai greu de controlat decât estimările anterioare ale Băncii Centrale. 

În ceea ce privește inflația concluziile raportului OCDE arată destul de clar că inflația în România încă este la un nivel ridicat: 7.2% este inflația anunțată de INS pentru februarie, în comparație cu țările membre ale OCDE de exemplu, cele 38 de țări, acolo unde inflația se situează în ianuarie la 5.7%. 

Banii europeni, un real ajutor pentru România 

România a rezistat bine crizelor succesive și războiului din Ucraina, iar banii europeni au fost de mare ajutor. Experții OCDE estimează o creștere bugetară de 3.1% pentru 2024, iar pentru 2025 creșterea va fi de 3.3%.

Totuși dobânda cheie care este încă ridicată afectează populația și poate încetini economia.  Statul român trebuie să colecteze mai mulți bani din taxe.

Mathuas Cormann, secretar general OCDE: ”România ar trebui să aibă în vedere disparitățile de venituri pentru a reduce zona de sărăcie mai ales având în vedere poate sistemul unitar de impozitare și poate s-ar putea considera introducerea unui sistem de impozitare progresiv.”  

Această măsura ar trebui să reduca diferența care există la nivel național între veniturile mici și cele mari. Implementarea unei impozitări progresive ar pune probleme la nivel practic, pentru că România încă are o economie care funcționează într-o zonă gri, neimpozitată în niciun fel spune analistul economic Dragoș Cabat.

Dragoș Cabat, analist economic: ”A trece de la cota unică la cota progresivă devine nerealist în practică, deși din punct de vedere teoretic ar fi foarte bine să se întâmple asta. Dar este o mare diferență între a fi bine și a putea să aplici în practică acest lucru.” 

Deși raportul OCDE vine ca o recomandare, este foarte important pentru țara noastră să facă modificările legislative care să ne aducă la nivelul statelor care fac parte din Organizația Economică. România a început discuțiile pentru aderare în mod oficial în 2022. Săptămâna trecută a închis primul din cele 26 de capitole necesare pentru a putea adera. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE