Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a ajuns la jumătatea PNRR. Aproximativ 85% dintre fondurile atribuite țării noastre nu au fost încă folosite

Peste 82% din banii încasați de țara noastră în baza Planului Național de Redresare și Reziliență stau necheltuiți în conturile Băncii Naționale.

Dacă autoritățile ar fi capabile să facă proiecte viabile pentru a-i investi în economie, România ar scapa aproape total de deficitul bugetar pe ultimul an.

Experții în fonduri europene avertizează că am putea rămâne cu o sumă imensă necheltuită din acest plan european, care ar fi trebuit să relanseze economia. Ministrul Fondurilor Europene dă însă asigurări că România va reuși să absoarbă toți banii din PNRR, până la final.

100 de miliarde de euro pentru proiecte de modernizare a țării, până în 2030

Comisia Europeană a alocat pentru PNRR-ul României 12,1 miliarde de euro granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Mai avem alte 31 de miliarde de euro din Politica de Coeziune și cele 20 de miliarde de euro din Politica Agricolă Comună. Asta înseamnă că până în 2030 avem aproximativ 100 de miliarde de euro la dispoziție pentru proiecte de modernizare a țării.

Din PNRR, 9,15 miliarde euro au intrat în conturile României până la final de 2023. Din aceastea, am reușit să facem proiecte de 1,6 miliarde de euro. Ministerul Fondurilor europene spune totuși că în bugetul de anul acesta sunt prevăzute cheltuieli de peste 7 miliarde de euro.

Experții sunt sceptici că oficialii vor reuși să facă toate aceste investiții în timp util, având în vedere că ritmul anual de absorbție a banilor europeni a fost de aproximativ 5 miliarde de euro în ultimii ani.

Ce spune ministrul Investițiilor

”Evident, PNRR a avut o groază de sincope sau o grămadă de sincope până când am reușit să-l restartăm, pentru că noi l-am găsit blocat la jumate a anului trecut, a trebuit să-l renegociem. Am avut și introducerea capitolului RePowerEU cu o nouă finanțare.

Va fi absorbție completă la PNRR, vom avea și o alocare din partea bugetului de stat, v-am spus că este parte și de cofinanțare, pentru că pe noi nu ne interesează...Ne interesează ca investiția în totul ei să se întâmple.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE