Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Titluri de stat 2024. Prima ediție a programului Fidelis a început. Dobânda oferită pentru donatorul-investitor

Prima ediție a programului de titluri de stat Fidelis începe miercuri și se va desfășura până la data de 1 martie, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe. Donatorii de sânge vor avea parte în continuare de o tranșă specială și de o dobândă mai mare.

Autoritățile spun că programul Fidelis înseamnă ”şi continuarea campaniei «România are sânge de rocker, acum şi de investitor» iniţiată de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, la care MF s-a alăturat”.

În această ediție, donatorii de sânge vor avea parte de o tranșă specială.

”Am văzut deja că Fidelis a creat un nou concept în peisajul investiţional: donatorul-investitor. O paradigmă care împleteşte actul nobil al donării de sânge cu oportunităţile financiare oferite de investiţiile responsabile.

Aceşti donatori-investitori au reuşit un bilanţ remarcabil în 2023: peste 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi. Sperăm ca în 2024 să depăşim cifrele acestea, tocmai de aceea menţinem beneficiile speciale pentru donatori, atât cea mai bună dobândă, cât şi cel mai mic prag de subscriere.

În ceea ce priveşte impulsionarea donării, după cum ştiţi nu este singurul efort financiar realizat de Guvern, pentru că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 lei la 280 lei”, a explicat ministrul Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

Titluri de stat Fidelis 2024. Ce beneficii au donatorii de sânge

Tranşa destinată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestui program.

De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2023.

”Vrem ca şi în această ediţie, prin tranşa dedicată donatorilor, să contribuim concret la stimularea donării de sânge de către persoanele fizice, alăturându-ne demersurilor cu această temă derulate la nivel naţional, local, dar şi în mediul privat", se mai subliniază în comunicat.

Totodată, în afară de tranşa specială, ediţia FIDELIS va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi respectiv 6,75%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%.

Ce valoare are un titlu de stat Fidelis

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.


Începând din 15 ianuarie, românii pot accesa o nouă tranşă de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi anuale de 6,10% şi, respectiv, 7% şi scadenţe de 1 şi 3 ani.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată.

Românii care doresc să-şi investească economiile în titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor pot consulta Ghidul investitorului.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • între 15 ianuarie 2024 - 8 februarie 2024 online, numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului.

Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

  • între 15 ianuarie 2024 - 9 februarie 2024, titlurile de stat pot fi cumpărate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 15 ianuarie 2024 - 8 februarie 2024 în mediul urban şi 15 ianuarie 2024 - 7 februarie 2024 în mediul rural prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română.

Cum poți investi economiile în titluri de stat, în 2024

Pot investi persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Avantajele cumpărării titlurilor de stat

Titlurile de stat sunt cea mai sigură formă de investiție, riscul ca statul să nu mai plătească e practic inexistent. În plus, spre deosebire de depozitele la bănci, investitorii nu mai plătesc comisioane sau impozit pe venit, atunci când retrag banii.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE