Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea resetare economică a României. Țara noastră va deveni contributor al Uniunii Europene

Trebuie să ne pregătim de marea resetare economică a României, avertizează specialiștii. Vom deveni, din beneficiari, contributori pentru uniunea Europeană.

Adică robinetul cu fonduri europene se va opri, și va trebui să ajutăm viitoarele state membre.

În plus, nici în plan intern nu ne va fi ușor. Decrețeii vor ieși la pensie în următorii ani, ceea ce va pune presiune pe un sistem de pensii care e deja în gaură.

De când am aderat la Uniunea Europeană, România a primit din partea blocului comunitar nu mai puțin de 89 de miliarde de euro.

În acest timp, România a contribuit cu aproape 29 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că beneficiul net al țării noastre a fost de peste 60 de miliarde de euro.

Bani care s-au văzut mai mult sau mai puțin în investiții, salarii, formarea profesională a angajaților din România și pentru reconversia lor profesională.

De ce vor intra mai puțini bani europeni

Robinetul cu bani europeni se va opri, însă, curând, din două motive: finanțarea noilor membri ai uniunii Europene, când blocul comunitar se va extinde, și reconstrucția Ucrainei, care va fi plătită mai ales de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Un alt factor care va schimba paradigma economică a României vine din plan intern: pensionarea decrețeilor. Care va pune o presiune uriașă pe bugetul statului, și un sistem de pensii care nici acum nu este sustenabil.

Cea mai numeroasă generație a României se va pensiona, deci în loc să contribuie la bugetul de asigurări sociale va fi beneficiară a bugetului de asigurări sociale. Problema României este că dacă ne uităm la ponderea salariilor și pensiilor este cea mai ridicată din Uniunea Europeană și niciun politician nu va avea curajul să le scadă, deci întrebarea este cum vom face față acestei situații fară precedent cu care ne vom confrunta.

Analiștii spun că România va trebui să găsească bani suplimentari pentru a suporta aceste cheltuieli din eliminarea evaziunii fiscale, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE