Sezonul estival se apropie, iar destinațiile turistice populare se pregătesc pentru valul de vizitatori. Multe dintre aceste locuri sunt deja sinonime cu supraturismul, cum ar fi Veneția, Barcelona și Amsterdam, scrie Euronews.com.
Însă un nou raport realizat de Which? Travel arată că și destinațiile mai mici din Europa resimt din plin presiunea turismului în masă.
Zakynthos, copleșit de 150 de turiști pentru fiecare locuitor
Cercetarea a analizat impactul supraturismului folosind trei indicatori diferiți, pe baza datelor Comisiei Europene: numărul total de înnoptări, densitatea turiștilor pe kilometru pătrat și numărul de turiști per locuitor.
Ultimul criteriu a scos în evidență destinații mai puțin cunoscute, dar care se confruntă cu presiuni mari din partea turismului.
Zakynthos (Zante) s-a situat pe primul loc, cu un raport uluitor de 150 de turiști la un singur localnic.
Insula grecească este prezentată adesea ca un paradis cu zone sălbatice încă nedescoperite. Însă concluziile raportului Which? oferă o imagine diferită – una în care destinația se confruntă cu creșterea costurilor de locuire, degradarea mediului și o infrastructură suprasolicitată în sezonul de vârf.
„Devine din ce în ce mai greu pentru localnici să trăiască decent aici tot anul,” a declarat un locuitor din orașul principal al insulei pentru site-ul de știri grec Neos Kosmos.
„Chiriile au crescut, traficul e constant vara, iar serviciile sunt la limită. Ne bucurăm de turiști, dar volumul trebuie gestionat.”
Istria, o altă destinație „secretă” copleșită de turiști
Pe locul doi în clasamentul raportului privind numărul de turiști per locuitor se află Istria din Croația, o regiune încă descrisă drept „cel mai bine păstrat secret” al țării. Cu toate acestea, datele arată că există 133.467 de turiști la fiecare 1.000 de localnici – o presiune imensă.
Insulele Canare – număr record de vizitatori, în ciuda protestelor
A treia cea mai aglomerată destinație este Fuerteventura, în Insulele Canare, unde turiștii îi depășesc numeric pe localnici într-un raport de 120 la 1.
Deși vara trecută au avut loc numeroase proteste ale localnicilor împotriva turismului de masă, arhipelagul a primit peste 1,55 milioane de vizitatori străini doar în luna martie 2025 – un record absolut și o creștere de 0,9% față de aceeași lună a anului trecut.
Destinațiile cu cea mai mare densitate turistică – fără surprize
Parisul se află pe primul loc cu o densitate de 418.280 de turiști pe kilometru pătrat, urmat de Atena (88.535) și Copenhaga (63.944).
Care sunt cele mai puțin vizitate locuri din Europa?
Studiul a evidențiat și destinațiile cel mai puțin afectate de turismul în masă. Cele cu cel mai mic număr de înnoptări per locuitor sunt Targovishte din Bulgaria (332:1) și Rybnik din Polonia (351:1).
Chiar și în Italia, cunoscută pentru atracțiile sale turistice, orașul Benevento din regiunea Campania are doar 398 de turiști per locuitor.
În ceea ce privește cele mai puțin aglomerate locuri din punct de vedere al densității turistice, pe primul loc se află insula Jan Mayen din Norvegia – cu zero turiști. Aflată adânc în Cercul Arctic, insula poate fi vizitată doar cu permisiune specială.
Pe locurile doi și trei se află județul Teleorman din România (1,21 turiști/km²) și Svalbard din Norvegia (2,4 turiști/km²).
„Aceste date arată clar că unele dintre cele mai populare destinații din Europa au fost copleșite de supraturism,” afirmă Rory Boland, editor la Which? Travel.
„Cu atât de multe locuri extraordinare de explorat în Europa, adevărul este că vei avea parte de o vacanță mult mai plăcută într-o destinație unde nu te înconjoară sute sau mii de turiști pentru fiecare localnic.”