Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport | Anvelopele, cea mai gravă sursă de poluare cu microplastice

În fiecare an se produc aproximativ 2 miliarde de anvelope. Care este costul de mediu al "cocktailului chimic" care intră în componența acestora?

Poluarea cu microplastice este o problemă care necesită un nivel inconfortabil de atenție la detalii. Poate fi copleșitor să te gândești la modul în care obiectele de zi cu zi din viața noastră - de la hainele pe care le purtăm la mașinile pe care le conducem - elimină mici fragmente de plastic.

Dar costul ignorării acestei probleme ar putea fi devastator și există un singur vinovat pe care cercetătorii și factorii de decizie politică îl urmăresc îndeaproape, potrivit Euronews Green.

Nu mai puțin de 78% din microplasticele din ocean provin din anvelope, conform unui raport din 2020 al Pew Charitable Trust. Anvelopele auto sunt fabricate din aproximativ 24% cauciuc sintetic - o variantă de plastic realizată cu ajutorul unor produse secundare din petrol - care se descompune pe măsură ce vehiculele se deplasează.

O nouă cercetare de la Yale Environment 360 arată că există o îngrijorare științifică tot mai mare cu privire la "cocktailul chimic" care intră în componența lor și care include, de asemenea, metale grele precum cuprul, plumbul și zincul.

Ce daune cauzează anvelopele auto asupra mediului?

O dispariție în masă a somonului din cursurile de apă de pe coasta de vest a SUA, în urmă cu două decenii, a fost unul dintre primele semne ale pericolelor pe care le prezintă pneurile pentru mediu.

În 2020, cercetătorii au stabilit în cele din urmă că decesele au fost cauzate de o substanță chimică numită 6PPD, care este adăugată în anvelope pentru a împiedica fisurarea acestora. Atunci când este expus la ozonul de la nivelul solului, 6PPD se transformă în mai multe alte substanțe chimice - inclusiv un compus care s-a dovedit a fi extrem de toxic pentru o serie de specii de pești.

O coaliție de triburi de nativi americani a fost martoră a efectului letal al prafului de anvelope asupra speciilor lor de somon.

"Am urmărit cum speciile au scăzut până la punctul în care au ajuns la o dispariție aproape sigură dacă nu se face nimic pentru a le proteja", a declarat într-o declarație Consiliul Tribal Puyallup, care a cerut EPA să interzică 6PPD.

Acesta a fost începutul unei campanii globale pentru a vedea ce se ascunde cu adevărat în anvelopele auto.

În total, cauciucul acestora conține peste 400 de substanțe și compuși chimici, mulți dintre ei cancerigeni. Cercetările abia încep să arate cât de extinse pot fi riscurile generate de praful de anvelope, relatează Yale Environment 360.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE