Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Raiffeisen Bank, obligată să restituie 19 milioane de euro clienților pentru dobânzile recalculate între 2006 și 2009

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Raiffeisen Bank trebuie să restituie 19 milioane de euro către clienții care s-au împrumutat în perioada 2006-2009, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale băncii. Practicile afectau interesele financiare ale consumatorilor, informează ANPC. Oficialii băncii au anunțat că au început să calculeze sumele pentru fiecare client și că vor restitui voluntar și dobânzile pentru banii datorați, calculate pe mai bine de 10 ani.

"Având în vedere pronunţarea sentinţei definitive şi motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă "în funcţie de evoluţia pieţei financiare"; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă", mai arată documentul transmis de ANPC.

Sumele vor fi calculate în funcție de tipul de credit, cuantum și perioada de creditare

În aceste condiţii, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcţie de tipul de credit, suma şi perioada de creditare.

Clienții Raiffeisen trebuie să se adreseze băncii pentru a-și recupera banii

"Diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menţionată, ceea ce va face subiectul unor discuţii separate, la nivel individual, caz cu caz", se menţionează în comunicatul ANPC.

Potrivit sursei citate, în situaţia descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank.

Distribuie

Taguri