Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist economic, avertisment pentru românii cu credite. ”BNR va continua să crească dobânda cheie”

Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, a avertizat că Banca Națională a României ar putea crește din nou dobânda cheie la următoarele două ședințe ale Consiliul de Administrație care vor avea loc în acest an. Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an nu îi afectează pe oamenii care au contractat credite cu rată fixă.

Într-o intervenție telefonică în direct la Euronews România, Ionuț Dumitru a explicat că decizia de creștere a dobânzii cheie nu va avea ”efecte semnificative pentru că deja ROBOR-ul încorpora această creștere”.

”Avem o creștere a dobânzi de politică monetară care era așteptată de piețele de financiare. Nu cred că vor mai fi ajustări semnificative ale ROBOR.

Era o decizie așteptată. Probabil că vor mai urma și altele în perioada următoare. Până la sfârșitul anului mai sunt două decizii de politică monetară în care, cel mai probabil, BNR va continua să crească dobânda și probabil că și dobânzile interbancare în funcție de situația de lichiditate de pe piața monetară ar mai putea să sufere ajustări”, a declarat Ionuț Dumitru (foto), în direct la Euronews România.

Următoarele două ședințe ale Consiliului de Administrație al BNR sunt programate să aibă loc pe 5 octombrie și pe 8 noiembrie, când analiștii financiari estimează că va fi majorată din nou dobânda cheie.

”Ne așteptăm în momentul de față ca inflația să-și atingă vârful probabil luna viitoare. Inflația pe august să reflecte un vârf, după care să vedem o tendință de scădere a inflației anuale, dar să rămână inflația în zona de două cifre până la jumătatea anului viitor, în funcție și de ce va întâmpla cu plafonarea prețului la gaze și energie electrică. Știm că până în aprilie la anul sunt plafonate, dar nu știm ce se întâmplă după”, a menționat economistul-șef al Raiffeisen Bank.

Persoanele cu credite care nu sunt afectate de creșterea dobânzii cheie

”În funcție de tipul dobânzii pe care o are fiecare client, pot și în cazul creditelor de consum, cam 70% din credite sunt cu rată fixă, unde nu e niciun impact din modificările de dobânzi.

În cazul dobânzilor variabile, depinde de ce tip de indexare a fiecare client, dacă are în funcție de ROBOR sau de IRCC.

La IRCC știm că avem o întârziere de circa șase luni care se reflectă în dobânzile clienților și cei care au indexate ratele în funcție de IRCRR au avut o ajustare mai întârziată a creșterilor. Probabil că în perioada următoare, când se va reseta din nou IRCC, dobânzile lor vor continua să crească.

Cei care au indexare în funcție de ROBOR au avut o creștere mai rapidă a ratelor, ROBOR-ul reflectând mai repede creșterea dobânzii de politică monetară”, a mai explicat Ionuț Dumitru.

Banca Națională a României a majorat dobânda de referință la 5,50%. Decizia a fost adoptată, vineri, în urma ședinței Consiliul de Administraţie al BNR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE