Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat: Prognostic foarte rezervat, în cazul celor doi pacienți internați la Floreasca

Raed Arafat, Șeful DSU, transmite că prognosticul rămâne foarte rezervat, în cazul celor doi pacienți internați la Floreasca, cu 95% arsuri din suprafața corpului, după exploziile din Crevedia.

”Un pacient cu 95% arsuri din suprafața corpului nu poate să fie decât într-o stare foarte gravă și e foarte greu să-i găsești loc în afara țării, pentru că există reguli și dacă 75%, de regulă, e maximul de procent în care se acceptă transferuri de acest gen, hai să zicem că ajungem până la 80%, dar 95%, mă îndoiesc că vom găsi loc. Ei sunt pe paturi de mari arși la Floreasca și cu siguranță le vor acorda tot sprijinul, dar în astfel de situații prognosticul rămâne foarte rezervat”, mai spune șeful DSU.

4 răniți sunt transferați la Bruxelles și Milano

Acum a plecat al doilea avion cu 2 pacienți critici spre Milano, mai devreme pe la 5:15 a decolat primul avion cu cei 2 pompieri răniți spre Bruxelles. Astăzi mai așteptăm să mai facem cel puțin încă un transport, după prânz, care va fi destinația lui probabil Austria, Germania, acum analizăm situația și așteptăm rapoartele medicale care ne vin de la spitale.

Ajutorul oferit la nivel de Bruxelles, Austria, Italia, Germania, Norvegia, care urmează să confirme locul pe care ni-l dau. Pe baza acestor oferte noi ne uităm la care sunt nevoile. Bineînțeles, dacă e nevoie de mai multe locuri, să suplimentăm solicitarea noastră, în portalul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană.

În Bruxelles au fost transportați 2 pacienți, în Milano 2, Austria, acum, avem confirmat 1 loc, dar așteptăm confirmare la cel puțin 1-2 locuri, iar în Germania s-au confirmat printr-o scrisoare până la 13 locuri”, spune Raed Arafat, șeful DSU.

Arafat: Și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale

”Situația cu mari arși, mai ales când ai un accident cu multiple victime, cum a fost cel de ieri, e extrem de important să poți să apelezi în astfel de situații la solidaritate și la sprijinul european. Costurile tratamentului vor fi plătite de asigurările din România, dar găsirea unor locuri e extrem de importantă și să știe toată lumea că și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale sau chiar prin mecanismul de protecție civilă, dacă există un număr mai mare decât capacitatea lor.

Din păcate, capacitatea de paturi pentru mari arși e limitată la nivel european. Plus că în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană ați văzut sunt diferite situații care apelează la sprijin. România la acest moment e în Franța, e în Grecia, pentru incendiile de pădure. Noi acum am avut această tragedie și apelăm la rândul nostru, vin țările europene în sprijinul nostru. Deci asta înseamnă mecanismul de solidaritate și sprijin reciproc, în astfel de situații”.

Numărul total al persoanelor rănite

58 de persoane s-au prezentat în total la spital, dar o parte au plecat acasă și au rămas o parte internați. O să vină cu actualizare colegii de la ministerul Sănătății, când se face evaluarea finală, câți au rămas internați”, mai spune șeful DSU.

Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. O persoană a murit, potrivit lui Raed Arafat, din cauza unui infarct, nu în urma unor arsuri.

  • 58 de persoane s-au prezentat în total la spital.
  • La Floreasca sunt internate 2 persoane cu arsuri pe 95% din suprafața corpului, implicate în prima explozie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE