Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin, vizită în China pentru consolidarea inițiativei Belt and Road. S-a întâlnit cu președintele XI Jinping

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns marți la Beijing pentru a se întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping. Vizita liderului de la Kremlin se anunță a fi una extrem de urmărită, deoarece are ca scop să demonstreze încrederea și să consolideze parteneriatul ”fără limite” între Moscova și Beijing, chiar dacă războiul din Ucraina continuă, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Aceasta este a doua vizită în străinătate pe care Vladimir Putin o efectuează în străinătate, de când Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe președintelui rus în martie. Liderul de la Kremlin și anturajul său au aterizat marți dimineață pe Aeroportul Internaţional din Beijing.

Putin a fost întâmpinat de ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, notează sursa citată.

Totodată, vizita în China este prima pe care Putin o efectuează în afara fostului spațiu al Uniunii Sovietice în acest an, după deplasarea din Kârgâzstanul.

Curtea Penală Internaţională l-a acuzat pe Vladimir Putin de deportarea ilegală de copii din Ucraina. Prin decizia CPI, cele 123 de state membre al Curții sunt obligate să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga în vederea judecării.

În schimb, Kârgâzstanul şi China nu sunt membre ale CPI, înfiinţată pentru a judeca crimele de război.

Putin, prezent a treia oară la Forumul Belt and Road

Președintele chinez Xi Jinping și-a văzut ultima oară ”prietenul drag” la Moscova, la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis mandatul pe numele lui Putin. La acel moment, Xi l-a invitat pe liderul rus să participe la cel de-al treilea forum Belt and Road de la Beijing, un forum internaţional de cooperare susţinut de liderul chinez.

Putin va participa marţi la recepţia organizată cu ocazia deschiderii a forumului, găzduită de Xi Jinping. Liderul de la Kremlin va discuta cu omologii săi din Vietnam, Thailanda, Mongolia şi Laos, a informat presa rusă.

Ca invitat principal al forumului, Putin va lua cuvântul, miercuri, după Xi. Ulterior, se va întâlni cu preşedintele chinez pentru discuţii bilaterale.

China a respins criticile lansate Occident la adresa parteneriatului său cu Moscova, cu toate că războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar opri. Oficialii de la Beijing au insistat că relațiile lor cu Rusia nu încalcă normele internaţionale, motivând faptul că au dreptul de a colabora cu orice ţară.

Vladimir Putin a vizitat China, cu prilejul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie 2022. La acel moment, Rusia şi China au încheiat un parteneriat "fără limite”, cu doar câteva zile înainte ca preşedintele rus să ordone invadarea Ucrainei.

Ce este forumul Forumul Belt and Road la care participă Putin

Aceasta ar fi a treia participare a lui Putin la Forumul Belt and Road, care se desfăşoară până miercuri. El a participat la cele două forumuri anterioare din 2017 şi 2019.

Forumul se concentrează pe Iniţiativa Belt and Road, un plan măreţ lansat de Xi în urmă cu 10 ani, prin care își propune să construiască o infrastructură globală şi reţele energetice care să conecteze Asia cu Africa şi Europa prin rute terestre şi maritime.

Putin a lăudat iniţiativa, spunând că este o platformă de cooperare internaţională, unde "nimeni nu impune nimic altora".

De la începutul conflictului ucrainean, Rusia şi-a consolidat legăturile energetice cu China, ca semn al cooperării lor economice.

Rusia exportă aproximativ două milioane de barili de petrol pe zi în China, mai mult de o treime din totalul exporturilor sale de ţiţei. Moscova intenţionează, de asemenea, să construiască o a doua conductă de gaze naturale către China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE