Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin: Nu va exista un nou acord privind cerealele până când Occidentul nu-mi va îndeplini cererile

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că un acord care să permită Ucrainei să exporte cereale în siguranță prin Marea Neagră nu va fi reluat până când Occidentul nu își va îndeplini obligațiile de a facilita exporturile de produse agricole rusești, relatează Euronews.com.

Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț în timpul întâlnirii pe care a avut-o la Soci cu președintele turc President Recep Tayyip Erdogan care alături de ONU a intermediat încheierea acestui acord crucial pentru aprovizionarea cu alimente, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

”Știu că sunt purtate numeroase discuții pe tema securității în regiune. Bineînțeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană. Știu că intenționați să aduceți în discuție subiecte cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschiși la negocieri pe această temă”, a afirmat Vladimir Putin, la începutul discuțiilor cu președintele Erdogan, potrivit unei transcrieri a discuțiilor publicate de Kremlin.

La rândul său, liderul turc a subliniat că subiectul acordului privind exportul de cereale este analizat în întreaga lume.

”Întreaga lume urmărește este interesată de acordul privind cerealele: ce se va întâmpla, care va fi rezultatul? Toată lumea are așteptări. Cred că, după întrevederea noastră (....)vom da lumii mesajul necesar, în special țărilor africane subdezvoltate - un astfel de pas în această privință va avea o mare semnificație”, a afirmat Erdogan, conform sursei citate.

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai importanți furnizori de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri produse de care au nevoie țările în curs de dezvoltare.

În iulie, Rusia a refuzat să prelungească acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, reproșând că nu a fost respectat un acord care promitea eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte. Mai mult, Moscova s-a arătat nemulțumită de faptul că restricțiile privind transportul maritim au împiedicat comerțul său agricol, chiar dacă a expediat cantități record de grâu începând de anul trecut.

Putin a declarat că, dacă aceste angajamente vor fi onorate, Rusia ar putea reveni la acord în scurt timp.

De asemenea, liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia este la un pas de a finaliza un acord pentru a furniza gratuit cereale în șase țări din Africa. Putin a adăugat că Rusia va livra 1,1 milioane de tone de cereale ieftine în Turcia pentru a fi procesate și oferite țărilor sărace.

Putin ar vrea să folosească alimentele pe post de armă economică

Din momentul în care Putin a decis retragerea din acordul privind cerealele, Erdogan s-a angajat în repetate rânduri să reînnoiască înțelegerea care a contribuit la evitarea unei crize alimentare în unele regiuni din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

În acest context, analiștii anticipează că Putin ar urma să poarte negocieri dure, ținând cont de faptul că de aceste discuții depinde aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

"Impresia mea este că Putin își dă seama de pârghiile de care dispune pentru a folosi alimentele ca armă economică (...)", a afirmat Tim Benton, expert în securitate alimentară la think tank-ul Chatham House.

De asemenea, Putin ar urmări să obțină concesii privind exporturile de cereale și îngrămăminte rusești.

Datele Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul, care a organizat transporturile din Ucraina, arată că 57% din cerealele din Ucraina au ajuns în țările în curs de dezvoltare. Principala destinație a fost China, care a primit aproape un sfert din alimente.

Pe lângă retragerea din acordul privind cerealele, Rusia a atacat în mod repetat regiunea Odesa, unde se află principalul port ucrainean de la Marea Neagră. Luni, forțele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat 23 din cele 32 de drone care au vizat regiunile Odesa și Dnipropetrovsk.

Președintele turc a păstrat relații apropiate cu Putin în timpul războiului din Ucraina, purtat deja de 18 luni. Turcia nu s-a alăturat statelor occidentale care au aplicat sancțiuni Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE