Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente în Georgia. Manifestanții s-au îmbrâncit cu forțele de ordine din cauza unei legi făcute după „model rusesc”

Mii de georgieni au ieșit din nou în stradă, pentru a doua seară consecutiv, nemulțumiți de legea „agenților străini”, dezbătută în Parlament. Oamenii au venit în fața legislativului și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine. Potrivit autorităților, cel puțin 11 persoane au fost arestate în urma manifestărilor din capitală. Analiștii spun că legea încalcă drepturile omului și că va periclita parcursul european al țării.

Noi proteste masive în capitala Georgiei

„Unii ar compara-o cu un nou zid între Georgia și UE”

Protestatarii au fost dispersați cu forța din fața Parlamentului pentru a doua seară la rând. Și asta chiar în timp ce deputații de la Tbilisi dezbăteau controversata lege prin care se solicită organizațiilor media și celor nonguvernamentale să se înregistreze ca agenți de influență străină. Însă doar dacă primesc din afara granițelor mai mult de 20% din fonduri.

Protestatar: „Este un punct de cotitură, într-adevăr. Aș compara această lege cu o nouă Cortină de Fier. Unii ar compara-o cu un nou zid între Georgia și UE. Cred că Rusia se pregătește de înfrângere în Ucraina și trasează noi linii de control în Europa. Iar această lege este o modalitate de a menține Georgia în sfera de influență rusă și departe de Europa”.

Oponenții proiectului de lege susțin că inițiatorii acesteia s-au inspirat de la o lege asemănătoare aprobată de Moscova, pentru a stigmatiza presa independentă și organizațiile care se opun Kremlinului.

Protestatar: „Această lege va discredita mass-media din Georgia și societatea civilă, instrumentele de bază ale democrației noastre. Guvernul, partidul de guvernământ Visul georgian încearcă să ne submineze democrația”.

Proiectul de lege a iscat o adevărată bătaie în parlamentul georgian. Opoziția susține că dacă va fi adoptată, legea va duce țara în rândul statelor care încalcă drepturile omului. Partidul Visul georgian a încercat și acum un an să aprobe legea privind așa-numiții agenți străini. Proiectul, însă, a fost retras în urma protestelor masive de stradă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE