Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii italieni au protestat la granița cu Austria. Mii de agricultori cer ca produsele importate să aibă etichetă cu țara de origine

Mii de fermieri italieni au protestat pe o autostradă, la granița cu Austria. Cu doar două luni înaintea alegerilor europarlamentare, fermierii cer ca toate produsele importate să aibă o etichetă cu țara de origine. Inițiativa are ca scop protecția consumatorilor și protejarea produselor italiene. 

Scopul protestului a fost strângerea unui milion de semnături pentru a opri importurile care nu respectă normele de siguranță a consumatorilor. Mai mult, ei cer ca eticheta tuturor alimentelor de pe piața Uniunii Europene să indice țara de origine. 

Gianfranco Comincioli, președintele asociației Coldiretti din Lombardia: ”Suntem aici pentru a ne manifesta opoziția față de importul de produse din străinătate care nu oferă aceleași beneficii pentru consumatori și pentru respectarea normelor de mediu, sanitare și nutriționale. Acesta este demersul nostru pentru a putea proteja producția „fabricat în Italia.” 

Fermierii cer oprirea importurilor de produse tratate cu substanțe periculoase 

Mai mult, fermierii italieni își doresc să pună capăt importului de produse tratate cu substanțe periculoase pentru consumatori, cum ar fi grâul canadian tratat cu glifosat, un ingredient controversat în domeniul agricol.

Ettore Prandini, președintele asociației Coldiretti: ”Trebuie să avem o obligație de origine pentru toate produsele agroalimentare, indiferent dacă sunt italiene sau din alte state membre, pentru a avea transparență în ceea ce privește cetățenii-consumatori, astfel încât aceștia să fie întotdeauna conștienți de ceea ce cumpără.” 

Un sondaj realizat chiar de asociația Coldiretti arată că cel puțin 8 din 10 italieni cer oprirea importurilor de produse agroalimentare care nu respectă aceleași reguli ca cele italiene în materie de siguranță alimentară și protecția mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE