Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătaie în Parlamentul din Georgia. Deputații georgieni s-au luat la bătaie în timpul unei ședințe

Deputații din parlamentul georgian s-au luat la bătaie în timpul unei ședințe. Altercațiile au izbucnit în timp ce deputații georgieni dezbăteau un proiect de lege care, dacă ar fi aprobat, ar obliga instituțiile media care primesc finanțare de peste hotare să se înregistreze ca agenți străini.

Bătaie în Parlamentul din Georgia

UPDATE: După confruntări din Parlament, mii de georgieni au protestat, în capitala Tbilisi, față de reintroducerea proiectului de lege privind agenții străini.

Mariam Kukhilava, corespondent Euronews: "Aceasta este a doua demonstrație de astăzi împotriva legii privind 'agenții străini'. Cetățenii georgieni protestează la adresa legii, despre care afirmă că reproduce legislația rusă și contravine valorilor occidentale. Georgienii se tem că adoptarea acestei legi va amenința integrarea țării în Uniunea Europeană. De aceea, ei au decis să iasă în stradă și să își exprime dorința de a face parte din UE".


Știrea inițială:

Opoziția susține că autorii proiectului s-au inspirat de la ruși, care au aprobat o astfel de lege pentru a suprima presa independentă.

Partidul „Visul georgian” a încercat și acum un an să aprobe legea privind așa-numiții agenți străini. Poiectul însă a fost restras în urma protestelor din stradă.

Unii analiști spun că adoptarea legii ar obstrucționa parcursul european al Georgiei.

Georgia, țară candiadtă la Uniunea Europeană

Georgia, care a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană anul trecut, în ciuda preocupărilor referitoare la regresul democratic, a fost avertizată de către Bruxelles că viitoarea sa aderare depinde de modul în care gestionează polarizarea politică și consolidează protecția drepturilor omului.

Săptămâna trecută, un oficial al Uniunii Europene a comunicat pentru POLITICO că este necesar ca "Visul georgian" să retragă proiectul de lege, considerat anterior de către Comisia Europeană "incompatibil cu valorile UE".

Prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze, a răspuns criticilor din partea UE și a SUA, care și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. El a solicitat ambasadorilor de la Bruxelles și Washington să abordeze public această problemă împreună cu el, acuzând oficialii străini că continuă să facă declarații politice nejustificate în spațiul public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE