Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile parlamentare în Grecia: Partidul conservator Noua Democrație ar putea lua majoritatea absolută

Duminica aceasta au loc noi alegeri parlamentare în Grecia. Sondajele de opinie sugerează că partidul Noua Democrație ar urma să câștige în fața opoziției de stânga.

Deoarece niciun partid nu a reușit să formeze un guvern în luna mai a anului trecut, Grecia se întoarce la urne duminică, 25 iunie.

La alegerile legislative, partidul conservator Noua Democrație ar putea depăși pragul de 40% din voturi. Acest lucru i-ar conferi o majoritate absolută în Adunare și nu ar fi nevoie să formeze alianțe pentru a guverna.

După înfrângerea suferită la urne în luna mai, principalul partid de opoziție, Syriza, de stânga, riscă un nou eșec.

Noua lege electrorală schimbă regulile de guvernare

Noua lege electorală a Greciei, cea a reprezentării proporționale, face dificilă obținerea de către orice partid a unei majorități absolute în parlamentul de 300 de membri pentru a forma singur un guvern, ceea ce înseamnă că actualul prim-ministru și lider al Noii Democrații, Kyriakos Mitsotakis, ar fi putut fi nevoit să găsească un partener de coaliție.

Cu toate acestea, există avantaje în a nu face acest lucru, iar Noua Democrație a indicat că ar prefera să caute o victorie clară într-un al doilea tur de scrutin și să poată guverna pe cont propriu.

Andreas Drimiotis, un cunoscut observator al vieții electorale grecești, a declarat pentru Euronews: "Noua Democrație va obține o majoritate absolută cu 160 de locuri, indiferent de numărul de partide care vor intra în parlament. Alegătorii Syriza sunt dezamăgiți și văd că nu există nicio perspectivă de a ajunge la putere, astfel că partidul va obține un procent și mai mic".

În această scurtă perioadă preelectorală, principalele subiecte au fost imigrația, în special recenta tragedie din largul coastelor orașului Pylos, și problemele economice, care reprezintă în continuare o bătaie de cap pentru alegătorii greci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE