Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Grecia: Partidul Noua Democrație a câștigat scrutinul, dar nu a reușit să atingă pragul pentru a forma un guvern

Partidul Noua Democrație, aflat la guvernare în Grecia, a obținut o victorie decisivă în alegerile parlamentare, dar nu a reușit să atingă pragul necesar pentru a forma un guvern. Acest lucru face mai probabilă o a doua rundă de alegeri, peste o lună.

Partidul conservator Noua Democrație a obținut un total de 40,8% din voturi și a devansat formațiunea radicală de stânga Syriza, care a guvernat din 2015 până în 2019, și care a obținut 20,1% din voturi. Pe locul trei s-a clasat partidul PASOK, cu 11,5% din electorat.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministru al Greciei: Împreună, vom da următoarea bătălie care începe mâine, astfel încât la următoarele alegeri, ceea ce poporul a decis deja, o Nouă Democrație cu o majoritate absolută, va fi confirmat și matematic, în urnele de vot.

Susținătorii Noua Democrație s-au adunat la Atena, în fața sediului partidului unde au aplaudat și au fluturat steaguri.

Susținător: Sper că tot ceea ce ne-a oferit în toți acești ani, să continue. Eu am trei copii. Nu am trăit în sărăcie sau în greutăți și mă simt în siguranță cu acest prim-ministru. Mă voi simți mereu în siguranță. Fie ca el să fie ales în toți anii care vor urma.

Ce urmează pentru cele 3 partide

Președinta Greciei le va acorda celor trei partide care au obținut cele mai multe voturi - Noua Democrație, Syriza și partidul socialist PASOK trei zile pentru a forma un guvern de coaliție. Dacă acestea nu vor reuși, președinta țării vă numi un guvern interimar, pentru a pregăti noi alegeri, în aproximativ o lună.

Un al doilea scrutin, care va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lui iulie, ar urma să se desfășoare în conformitate cu o nouă lege electorală. Aceasta acordă locuri suplimentare partidului câștigător, ceea ce îi va permite acestuia să formeze mai ușor un guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE