Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecii își aleg parlamentarii. Kyriakos Mitsotakis și partidul Noua Democrație conduc în sondaje

Grecii își aleg astăzi parlamentarii. Este primul scrutin care are loc după ce economia țării a scăpat de controlul strict al creditorilor internaționali care au oferit fonduri pentru depășirea crizei financiare. În cazul în care niciun partid nu va reuși să formeze guvernul, va avea loc al doilea tur de scrutin. 

Urnele au fost deschise duminică dimineața, grecii fiind așteptați să își aleagă cei 300 de parlamentari, în baza unei noi legi electorale. 

Principalele partide aflate în cursa pentru alegerile parlamentare

Actualul premier conservator Kyriakos Mitsotakis, 55 de ani, absolvent de Harvard, și partidul său Noua Democrație conduceau în sondajele de opinie cu aproape 33%. 

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: ”Astăzi, votăm pentru viitorul nostru, pentru salarii mai mari, pentru locuri de muncă mai bune și mai multe. Votăm pentru un sistem public de sănătate mai eficient, pentru o societate mai echitabilă, o țară mai puternică, care joacă un rol important în Europa, protejându-i granițele. Alegerile sunt o celebrare a democrației. De voi depinde cine va fi responsabil pentru guvernarea țării. Sunt absolut convins că că vor veni zile și mai bune.”

Pe locul doi, cu 26%, se află partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras, cel care a încercat să gestioneze criza financiară în mandatul său din perioada 2015-2019 și a intrat în coliziune cu liderii Uniunii Europene. 

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza: ”Astăzi este o zi a speranței. Cetățenii au în mâinile lor posibilitatea de a pune în aplicare cererea majorității, de a schimba cursul țării, de a lăsa în urmă patru ani dificili de inegalități, nedreptăți, profituri, nesiguranță a locurilor de muncă, împroprietăriri, indignare pentru pensionari și tineri. Pentru a lăsa în urmă un guvern arogant care nu simte nevoile celor mulți și pentru a deschide calea unui guvern de cooperare progresistă într-un program de justiție socială.” 

Dimitris Hondrogiannis, alegător: ”În fiecare an, în loc ca situația să se îmbunătățească, este din ce în ce mai rău. Totul este scump. Cu fiecare zi ce trece, lucrurile scapă de sub control. Atât de mult încât ajungi să îți fie frică să mergi la cumpărături, la supermarket. Vom vedea cum decurg lucrurile.”

Alegerile au loc și în contextul masivelor proteste declanșate de tragedia feroviară din februarieî în care și-au pierdut viața 57 de oameni. În pofida furiei populației, imaginea actualui guvern conservator nu pare să fi suferit foarte mult.

Câștigătorul scrutinului va avea la dispoziție trei zile pentru a negocia o coaliție cu unul sau mai multe partide. Dacă acest lucru eșuează, mandatul de a forma un guvern va fi acordat partidului situat pe locul al doilea. Însă diviziunile politice profunde fac puțin probabilă formarea unei coaliții de guvernare. În acest caz, va fi organizat un al doilea tur de scrutin la 2 iulie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE