Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecii vor merge la urne pe 21 mai pentru alegerile parlamentare. Experții cred că este puțin probabil să existe un câștigător încă din primul tur, transmite euronews.

Există aproximativ 9,8 milioane de alegători înregistrați, inclusiv 440.000 de tineri , cu vârsta cuprinsă între 17 și 21 de ani, care sunt eligibili să voteze pentru prima dată.

Pentru prima dată, grecii care locuiesc în străinătate vor putea vota și ei, pe 20 mai, fără a fi nevoiți să se mai întoarcă în Grecia.

Cine sunt principalele partide și candidați, ce sugerează sondajele și cum funcționează totul în practică?

Partidul conservator Noua Democrație al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis deține în prezent 158 ​​de locuri - o majoritate - în Parlamentul elen cu 300 de locuri în total.

Campania pentru aceste alegeri se bazează pe reducerile de taxe, pe obținerea unei creșteri anuale de 3%, pe stimularea investițiilor străine directe și reducerea șomajului la mai puțin de 8%.

În primul său mandat, Mitsotakis s-a concentrat pe probleme de securitate, pe consolidarea poliției și încheierea unor tranzacții majore cu arme, în special cu Franța.

Imigrația a reprezentat, de asemenea, un preocupare politică major. Bariera metalică de-a lungul graniței cu Turcia a fost extinsă în fața a ceea ce prim-ministrul a descris drept o „amenințare” migratorie.

Partidul de stânga SYRIZA, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, a fost exclus de partidul Noua Democrație la alegerile parlamentare din 2019.

Partidul vrea să mărească salariile și pensiile, să limiteze marjele de profit în sectorul energetic, să reducă programul de lucru săptămânal, să protejeze drepturile minorităților și să desființeze Fondul de salvare a băncilor din Grecia (HFSF).

Pasok-KINAL, partidul de centru-stânga lui Nikos Androulakis , sau Mișcarea pentru Schimbare, este al treilea partid sau coaliție ca mărime din Grecia, care și-a asigurat 22 de locuri în 2019.

Partidul face eforturi pentru o tranziție ecologică de la cărbune și gaze naturale, un sistem național de sănătate mai puternic, o creștere a salariilor din sectorul public și o transparență și meritocrație îmbunătățite în stat.

Cine conduce în sondaje?

Noua Democrație este în prezent în fruntea sondajelor, conducând în fața SYRIZA cu aproximativ 7 puncte procentuale. Pasok-KINAL se află în prezent pe locul al treilea. Eva Kaili, fostul vicepreședinte al Parlamentului European implicat într-un presupus scandal de corupție, a fost demisă din partidul Pasok-KINAL în februarie 2023.

Liderul lui SYRIZA, Alexis Tsipras, i-a îndemnat pe alegători să nu se uite la sondaje, după ce o cerere a partidului său de mai multă transparență din partea companiilor care se ocupă cu sondajele - care le-a cerut în mod special să publice datele primare ale sondajelor - a fost respinsă atât de Noua Democrație, cât și de Asociația companiilor de sondaje.

Prim-ministrul Mitsotakis este acuzat de unii locuitori din Grecia pentru cel mai mare dezastru feroviar din istoria țării, în urma căruia au murit 57 de oameni, ceea ce a determinat mulți experți să prezică o scădere a sprijinului pentru partidul său în sondaje.

În ciuda protestelor în masă care au urmat imediat după accident, Euronews Grecia a transmis că furia publicului a fost îndreptată doar asupra guvernului actual, ci și asupra întregului sistem politic al Greciei.

Rudele victimelor au intentat un proces împotriva a 17 persoane, pe 16 mai 2023, cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Prim-ministrul, foștii și actualii miniștri ai transporturilor, foștii și actuali președinți și directori ai Organizației Feroviare Elene (OSE) și Compania Elenă de Trenuri sunt numiți în proces.

Cum funcționează sistemul electoral?

Alegătorii vor alege 300 de membri ai parlamentului grec în cadrul unui sistem de reprezentare proporțională. 280 de locuri vor fi alese în mod proporțional și 20 vor fi acordate partidului cu cele mai multe voturi.

Partidele trebuie să obțină cel puțin 3% din voturi pentru a intra în parlament pentru un mandat de patru ani.

Sondajele spun că de data aceasta, candidatul principal ar putea avea nevoie de 46% din voturi pentru a câștiga definitiv. Dacă niciun partid nu reușește acest lucru, votul va avea probabil ca rezultat un parlament suspendat, deoarece niciun partid nu pare să obțină majoritatea voturilor, iar cele trei partide de top au dezvăluit deja că nu doresc să colaboreze unul cu celălalt.

Eșecul formării unui guvern de coaliție ar însemna că alegerile se vor repeta, la începutul lunii iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE