Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la summitul pentru oprirea defrișărilor pădurilor amazoniene. Manifestanții cer implicarea activă a autorităților

În Brazilia, indigenii din regiunea fluviului Amazon au protestat înaintea unui summit al liderilor sud-americani care discută despre protejarea regiunii, în contextul încălzirii globale. Triburile indigene cer o mai mare implicare pentru protejarea pădurii amazoniene și au denunțat poluarea industrială. Fluviul Amazon, cel mai mare ca volum de apă din lume, este amenințat de un dezastru ecologic.

Pe bannerele indigenilor care au sosit în localitatea Belem din Brazilia, unde se desfășoară summitul pădurii amazoniene,  se putea citi Amazon fără petrol și Noi am fost dintotdeauna, aici.  Ei au spus că protestează împotriva capitalismului, industriei petrolului și mineritului de resurse aurifere- toate problemele de importanță pentru popoarele indigene care numesc regiunea Amazonului, acasă.

Brazilia are aproape 1,7 milioane de indigeni, conform datelor ultimului recensământ, o creştere de 89% în 12 ani. 

Mulţi oameni de ştiinţă cred că indigenii joacă un rol esenţial în lupta împotriva încălzirii globale, ca un bastion împotriva defrişărilor, în special în Amazon.

Francisco Oro Waram, lider al unui trib indigen: ”Apa este viață pentru noi. Nu o putem lăsa să dispară. E ca și cum este unul dintre noi. Are identitate. Iată de ce trebuie s-o protejăm. Azi, cei din afara noastră strigă că nu au apă. Cea din Sao Paolo, un oraș mare, este toată contaminată.”

Opt state din America de Sud, inclusiv Brazilia, țara cu cea mai mare suprafață de păduri tropicale de pe continent, pregătesc o strategie comună pentru a opri defrișările pădurilor din Amazon. 

Luiz Inacio Lula da Silva, președintele Braziliei: ”Istoria Amazonului va fi și mai importantă, de acum înainte, pentru că oriunde merg se vorbește despre Amazon. Acum, este rândul Amazonului să vorbească lumii despre el.”

Summitul amazonului  este considerat  o "etapă istorică" către obiectivul final: zero defrișări în pădurile amazoniene. Liderii celor opt state urmează să convină asupra unui document comun care să fie prezentat la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, din noiembrie în Emiratele Arabe Unite. Summitul vrea să sublinieze ideea că protejarea Amazonului înseamnă salvarea planetei. Totuși, problema exploatării petrolului în bazinul amazonian a rămas în afara agendei summitului din Brazilia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE