Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestatarii din Georgia susțin că guvernul lor este controlat de Moscova

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat duminică în fața parlamentului georgian din Tbilisi, în contextul în care guvernul este din ce în ce mai criticat pentru modul autoritarist pro-rusesc în care acționează.

Protestul a fost convocat de principalul grup de opoziție, Mișcarea Națională Unită, fondată de fostul președinte încarcerat Mihail Saakașvili, potrivit Euronews.

Partidul aflat la putere e acuzat de colaborare cu Rusia

Demonstranții au fluturat steaguri georgiene, ucrainene și ale Uniunii Europene.

Manifestanții cer "eliberarea prizonierilor politici și punerea în aplicare a reformelor" dorite de UE pentru a acorda Tbilisi statutul de candidat.

Partidului aflat la putere, "Visul georgian", a fost acuzat de încarcerarea opozanților, de reducerea la tăcere a presei independente și de colaborare secretă cu Kremlinul.

"Guvernul este controlat de la Moscova, iar obligația noastră este să ne salvăm patria de slugile rusești", a declarat fostul președinte Guiorgui Margvelashvili: "Suntem iubitori de libertate, facem parte din familia europeană, respingem sclavia rusească."

"Lupta noastră va fi pașnică, dar fără compromisuri și ne va duce acolo unde ne este locul, în Uniunea Europeană", a declarat pictorul Luka Kavsadze, în vârstă de 27 de ani.

Guvernul a renunțat la un proiect de lege făcut după modelul rusesc

Sub presiunea protestelor în masă, guvernul a renunțat luna trecută la un proiect de lege inspirat de modelul rusesc, care prevedea clasificarea ca "agenți străini" a ONG-urilor și a mass-mediei care primesc peste 20% din finanțare din străinătate.

Iar SUA au anunțat că au interzis patru judecători georgieni, acuzându-i că au abuzat de poziția lor pentru a servi interesele unui oligarh.

Alături de Ucraina și Republica Moldova, Georgia a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, la sfârșitul lunii februarie 2022. În iunie, UE a acordat statutul oficial de candidat Kievului și Chișinăului, dar a cerut Tbilisi să implementeze mai întâi reforme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE