Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajaţii din sănătate protestează în fața Guvernului. Reacția ministrului Sănătății Alexandru Rafila: ”Se poate ajunge la o înţelegere”

UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că se poate ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care protestează, la Bucureşti, pe marginea veniturilor salariale, dar că buna-credinţă este necesară de ambele părţi.

"Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii", a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu cele două organizaţii sindicale semnificative, cu Sanitas, care reprezintă majoritatea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi cu cei de la Solidaritatea şi crede că se poate ajunge la o înţelegere.

Angajaţii din sănătate protestează în fața Guvernului

Membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează luni în Piaţa Victoriei în faţa Guvernului, principala nemulţumire fiind legată de veniturile salariale.

Aceştia flutură steaguri albastre şi galbene, folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie "Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!", "Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat", "Doar împreună vom reuşi".

"Este un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş spre cele două ministere - Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii - şi apoi un miting în faţa Parlamentului în Piaţa Constituţiei. Este un miting stabilit în urmă cu mai bine de o lună. Noi ne continuăm programul de proteste, pentru că ceea ce Guvernul a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, acea ordonanţă de urgenţă care prevede anumite majorări în sistemul sanitar, nu corespunde aşteptărilor salariaţilor din sănătate. Şi anume, este o ordonanţă de urgenţă care aduce o majorare doar pe zona salariilor de bază. Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9%, nu reprezintă o creştere de 20%. Pentru că ea este aplicabilă doar salariilor de bază şi nu şi celorlalte componente ale salariului şi anume sporurilor, zile nelucrătoare, pentru condiţii de muncă, pentru ture şi aşa mai departe. Guvernul ce a făcut de fapt? A acordat o creştere pentru 65% din venitul salarial, nu pentru sută la sută", a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică.

Protestatarii cer majorarea salariilor

Potrivit acestuia, modalitatea în care este transpusă creşterea salarială "se îndepărtează" de Legea salarizării 153 pe 2017 şi de viitoarea lege a salarizării aplicabilă în sistemul de sănătate negociată cu Ministerul Sănătăţii.

El a spus că la finalul săptămânii liderii sindicatelor componente ale federaţiei vor decide cu privire la declanşarea grevei.

Gabriel Predică a afirmat că Federaţia Solidaritatea Sanitară a comunicat vineri Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei.

"La finele acestei săptămâni liderii sindicatelor se vor întâlni şi vor decide cu privire la declanşarea propriu zisă a grevei. Vineri noi am comunicat Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei în sistemul de sănătate, după cum este cunoscut sistemul de sănătate este unul cu anumite restricţii vizavi de declanşarea grevei şi este necesar evident un protocol, un acord baza căruia se desfăşoară o grevă. Cum se asigură acea treime obligatorie, modalitatea de asigurare a urgenţelor şi aşa mai departe", a declarat Gabriel Predică.

Peste 5.000 de sindicalişti protestează în fața Guvernului

Nu mai puțin de 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează în faţa Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Palatului Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei, principalele revendicări ale demonstranții sunt:

  • respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;
  • asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;
  • plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;
  • protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei ordonanţe de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Care este programul demonstraţiilor:

  • Piaţa Victoriei, ora 11,00; primul miting al sănătăţii se va desfăşura între orele 11,00 - 12,00, participanţii la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate;
  • Prima parte a marşului sănătăţii continuă pe Calea Victoriei până în Piaţa Revoluţiei, între orele 12,00 - 12,30, pentru a semnaliza public nemulţumirea angajaţilor din sănătate "faţă de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanţii";
  • Oprire în Piaţa Revoluţiei şi în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, între orele 12,30 - 13,00.

"Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravine total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării", transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.

  • A doua parte a marşului sănătăţii continuă între orele 13,00 - 14,00 către Piaţa Constituţiei.

"Amintim tuturor cetăţenilor că am fost şi suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea şi viaţa, meritând formele de recunoaştere corespunzătoare pentru asta. Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor şi dăruirii acestor profesionişti", spun sindicaliştii.

  • Demonstraţia se încheie cu un alt miting în faţa Parlamentului, între orele 14,00 - 15,00.

"Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei", anunţă sindicaliştii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE