Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONG-uri: Salariul minim net în România ar trebui să fie aproape dublu față de ce a promis Guvernul

Executivul promite că va proteja populația vulnerabilă de creșterile de prețuri. Coaliția de guvernare a promis o creștere a salariului minim brut la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie, însă, statistica arată altceva. Suntem departe de un coș minim decent. Câteva ONG-uri au preluat datele de la INS și au ajuns la concluzia că un salariu minim net ar trebui să fie aproape dublu față de ce a promis Guvernul.

Salariul minim în statele membre, inclusiv România, ar urma să fie stabilit de către autoritățile naționale. Nivelul recunoscut este cel puțin jumătate din salariul mediu.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut este de 6.095 de lei. Dacă ne luăm după procentajul propus de directiva europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut.

Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru angajator ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.

Dacă ne luăm după necesarul minim net, lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel, susțin mai multe ONG-uri. Din datele statistice, ar fi nevoie de 3.275 de lei. Însă, din cifrele oficiale, peste 85% dintre contractele de muncă erau sub 3.500 net. Dacă ar crește toate salariile minime la aproape 3.300 ar însemna ca Statul să mărească anvelopa salarială cu peste două procente din PIB.

Jumătate dintre țările membre nu depășesc o mi de euro salariul minim. Cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania. 21 din 27 de țări membre au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase, Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia, nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE