Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect privind amânarea ratelor. Economiștii cred că ar putea face mai mult rău

Ministerul Finanțelor propune amânarea ratelor la credite timp de nouă luni. Persoanele fizice sau firmele afectate de criză vor putea solicita amânarea plăţii.

Vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere în care să arate că le-au crescut cheltuielile comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Însă, o astfel de amânare ar putea face mai mult rău.

Economiștii avertizează că există riscuri

Persoanele fizice trebuie să depună o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minim 25% a cheltuielilor lunare, ca urmare a creșterii prețurilor, comparativ cu perioada similară din 2021. Și firmele să prezinte documente care să ateste că le-a fost afectată activitatea.

Ministrul Finanțelor spune că are acceptul băncilor, că a stat de vorbă cu reprezentanții. În schimb, surse din sistemul bancar spun că nu împărtășesc viziunea ministrului.

Cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare. Economiștii avertizează că o nouă amânare, în acest moment, cu o inflație mare și o creștere a dobânzilor va face mai mult rău.

Oamenii vor plăti dobândă la dobânda amânată

„Economia nu-i închisă, oamenii câștigă bani. Avem impresia că vor câștiga mai mulți bani peste nouă luni să îți plătească ratele? Nu cred. Vedem că ROBOR-ul crește, va crește și IRCC-ul. Oamenii vor plăti dobândă la dobânda pe care și-o amână. În clipa în care îți reiei plata, vei avea un cost al datoriei mai mare”, potrivit Radu Burnete, președinte al confederației patronale Concordia.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, amânarea ratelor poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni

Această măsură face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, în valoare de peste un miliard de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE