Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tarifele poliţelor RCA, înghețate la nivelul din februarie 2023

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA. La finele lunii martie, în cadrul ultimei ședinte de Guvern, Nicolae Ciucă a solicitat amânarea deciziei de a plafona tarifele polițelor RCA și a cerut detalii suplimentare de la reprezentanții ASF prezenți la reuniunea Guvernului.

05/04/2023 , 15:39

Prețurile RCA, înghețate timp de șase luni

Guvernul a decis înghețarea prețurilor polițelor RCA pentru ”a proteja interesele asiguraților și stabilitatea funcționării acestei piețe în România”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

”Una dintre cele mai relevante decizii este legată de piața asigurărilor. Sunt cunoscute dezbaterile din acest domeniu și disponibilitatea României de a interveni în sprijinul măsurilor propuse de ASF pentru a proteja interesele asiguraților și stabilitatea funcționării acestei piețe în România”, a afirmat Cărbunaru, după ședința de Guvern.

Valentin Ionescu, director general ASF, a afirmat că principalul scop al acestei măsuri este ca pe următoarele șase luni tarifele practicate de societățile de asigurări să nu crească.

”Pentru populația populației, am aplicat mai multe măsuri: limitarea comisionului brokerului la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosință la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe bază de documente și cu aprobarea asiguratorului.

Cel mai important este ca în următoarele șase luni să nu avem creșteri de tarife pe piața RCA și să venim cu soluții în această perioadă pentru a adresa problemele legislative”, a afirmat Valentin Ionescu.

05/04/2023 , 14:15

Ciucă, despre înghețarea prețurilor RCA după prăbușirea Euroins. ”E absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, despre hotărârea inițiată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ce vizează reglementarea pentru o perioadă de șase luni a pieței asigurărilor.

”Am condiționat această HG de elaborarea în cele șase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piața asigurărilor.

Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta.

ASF, împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent și clar vizavi de modificările legislative ce trebuie realizate. Vă asigur că nu voi accepta va în interiorul celor șase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârșit”, a precizat Nicolae Ciucă.

Vicepreședintele ASF, despre cum va fi realizată înghețarea tarifelor RCA

”Principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a polițelor RCA pe următoarele șase luni.

Această tarife calculate și ofertate de asiguratori vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona și comisioanele de distribuție ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toți asiguratorii vor calcula și oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se pornește.

Legea Consiliului Concurenței ne permite să facem aceste ajustări”, a explicat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

De asemenea, el a afirmat că ”probabil că la sfârșitul lunii aprilie, la începutul lunii mai, va fi prezentată spre dezbatere noua formă a legii 132 - legea RCA care va elimina toate disfuncțiile”.

”Ne-am asumat această răspunderea din două motive; primul este acela de a-i proteja și al doilea este acela prin care dumnnevoastră și cei de la Consiiul Concurenței să veniți cu aceste modificări legislative pentru că este responsabilitatea dumneavoastră și a noastră, în sensul în care trebuie să luăm astfel măsuri pentru ca românii să nu mai treacă prin evenimente”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

05/04/2023 , 07:44

Guvernul va aproba proiectul de înghețare temporară a tarifelor polițelor RCA

Măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiect se propune "îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări".

"Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023", se precizează în document.

29/03/2023 , 16:17

Executivul amână decizia de plafonare a tarifelor polițelor RCA

Noul proiect ASF trebuia să fie pus în discuție în şedinţa de Guvern de miercuri. Cel mai probabil, o decizie finală va fi adoptată în următoarea reuniune a Executivului. Purtătorul de cuvânt al Guvernuui, Dan Cărbunaru, a adus la cunoștință faptul că Nicolae Ciucă a fost cel care a solicitat amânarea și a cerut detalii suplimentare de la reprezentanții ASF prezenți la reuniunea Guvernului.

28/03/2023 , 10:48

ASF: Această variantă are un singur scop: protecția consumatorilor

Tarifele vor fi mai mari?

Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF: „Aș vrea să facem diferența între tarifele de referință și tarifele practicate în piață de către fiecare asigurator RCA. Prețurile pieței au fost în medie mai mici decât tarifele de referință calculate independent pe baza unui istoric de daunalitate.

Este firesc că din martie 2022, până în februarie 2023, toate prețurile la toate serviciile din piețe au înghițit ceea ce se cheamă rata inflației, implicit, și tarifele la RCA au avut această contribuție inflaționistă în tarife. E drept că pe diverse categorii de risc de vârstă sau de cilindree tarifele variază de la categorie la categorie. La unele dintre acestea, asiguratorii au practicat, poate, tarife mai mari sau mai mici.

Noi încercăm acum să venim cu o inițiativă care să dea confortul unor tarife care nu vor mai fie modificate pentru 6 luni, ca cetățenii să poată traversa mai ușor perioada care vine după ieșirea din piață a unui jucător care a avut o cotă importantă și într-o perioadă în care se reechilibrează cotele de piață.”

Care sunt diferențele față de proiectul inițial?

„Au fost mai multe analize care au luat în calcul propunerile inițiale respectiv înghețarea la tarifele din martie anul trecut, dar după lansarea în dezbatere publică a proiectului inițial instituția avizatoare dar și reprezentanți ai pieței au formulat sugestii și observații privind conținutul proiectului inițial. ASF a urmat parcursul legal, ceea ce a presupus analizarea acestor observații, tocmai în vederea elaborării proiectului de act normativ care intră în dezbatere în vederea aprobării de către Guvernul României.

Atât varianta inițială cât și cea prezentă au un singur scop: protecția consumatorilor. Prin această propunere de hotărâre de guvern venim cu un act normativ care impune să nu crească prețurile la asigurarea obligatorie de răspundere civilă, pe o perioadă determinată de timp 6 luni, pentru stabilitatea pieței și pentru protecția consumatorilor”, spune Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Ce pot face oamenii cu polița RCA de la Euroins, cărora service-urile le refuză repararea mașinilor?

Potrivit purtătorului de cuvânt al ASF, un deținător de poliță emisă de Euroins are toate drepturile pe care i le conferă polița încă valabilă.

„Poate să meargă să denunțe această poliță la societate și să recupereze banii rămași de la Fondul de Garantare a Asiguraților sau direct pentru înscrierea dosarului de daună la Fondul de Garantare. Acesta preia deja sarcinile, va acționa ca un asigurator, chiar și în relația cu service-urile”, spune Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

În proiectul inițial era vorba despre o aliniere cu prețurile din martie 2022, când acestea erau mult mai mici. În plus, acum autoritățile limitează comisioanele brokerilor la 8%.

Conform datelor ASF, în luna februarie 2023 prețurile erau oricum mărite. Cel mai mic preț al RCA era la mașinile cu motorizare de sub 1.200 de centimetri cubi, adică în jur de 1.200 de lei.

Cum este și normal, în funcție de capacitatea motorului, prețul RCA crește. La mașini cu peste 1.800 de centimetri cubi, depășea 1.600 de lei. Și vorbim de prețuri de referință, nu cele practicare de asiguratori. În comparație cu luna august 2022, tarifele au fost majorate anul acesta în februarie chiar și cu 18%. În medie prețurile au crescut cu aproape 16%, adică peste 200 de lei, comparând luna august 2022 cu februarie 2023.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie şi propune îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.

"Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime şi alte măsuri aplicabile pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA. (...).Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se menţionează în proiect.

Condițiile în care se aplică plafonarea prețurilor

Tarifele de primă maxime prevăzute şi procedura de acordare a despăgubirilor de către asigurătorii RCA se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

"Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se arată în proiect.

Conform notei de fundamentare, prima medie RCA subscrisă de societăţile de asigurare autorizate şi supravegheate de A.S.F. în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru poliţele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF în data 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

Astfel, în cazul asiguraţilor persoane juridice, tariful de referinţă RCA actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieţei din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. Pentru categoria de autoturisme deţinute de persoanele juridice, tariful de referinţă este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului).

Potrivit proiectului, depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei

Prezenta hotărâre ar urma să intre în vigoare la 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4, privind sancţiunile, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE