Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Program-pilot: Anglia va testa venitul universal necondiționat de 1.600 de lire, în mai multe locuri

Un venit universal de bază de 1.600 de lire sterline pe lună va fi testat pentru prima dată în Anglia, în cadrul unui program pilot.

Treizeci de persoane vor primi o sumă forfetară fără condiții în fiecare lună timp de doi ani și vor fi observate pentru a înțelege efectele asupra vieții lor, potrivit The Guardian.

Două localități din Anglia au fost selectate pentru acest microprogram-pilot: Jarrow, în nord-estul Angliei, și East Finchley, în nordul Londrei.

Will Stronge, directorul de cercetare al grupului de reflecție Autonomy, care susține acest plan, a declarat despre suma de 1.600 de lire sterline că: "Este o sumă substanțială. Venitul universal de bază acoperă, de obicei, nevoile de bază ale oamenilor, dar vrem să vedem ce efect are această sumă forfetară necondiționată asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor, indiferent dacă aceștia aleg să lucreze sau nu.

Societatea noastră va avea nevoie de o formă de venit de bază în anii următori, având în vedere tumultul schimbărilor climatice, al perturbărilor tehnologice și al tranziției industriale care ne așteaptă. Acesta este motivul pentru care construirea bazei de dovezi și implicarea publicului acum este atât de importantă, astfel încât terenul să fie bine pregătit pentru implementarea la nivel național."

Susținătorii spun că venitul universal de bază (UBI) poate oferi un nivel de securitate economică pentru toată lumea. Acesta este văzut ca o potențială soluție la insecuritatea de pe piața muncii, în timp ce alții spun că este costisitor și că sprijinul ar trebui să fie direcționat.

Anul trecut, Andy Burnham, primarul orașului Greater Manchester, a declarat că UBI este o idee "căreia i-a venit timpul", în timp ce vorbea despre criza costului vieții. Burnham a spus: "Un venit universal de bază va pune o fundație solidă sub toată lumea, astfel încât să poată avea o viață sigură și să nu-și mai facă griji pentru orice."

Cine a mai implementat astfel de proiecte

Proiecte pilot similare sunt deja în curs de desfășurare în alte țări. În Țara Galilor, guvernul descentralizat derulează un program prin care plătește 1 600 de lire sterline pe lună, timp de doi ani, tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire. Acesta spune că va prezenta un raport cu privire la rezultate după ce se va încheia procesul de testare.

În 2020, peste 170 de parlamentari și colegi au îndemnat guvernul să introducă un venit de bază universal pentru a "oferi tuturor sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se întreține pe ei și familiile lor" în timpul pandemiei de coronavirus.

Cleo Goodman, co-fondator al inițiativei Basic Income Conversation, a declarat: "Nu este nevoie de un venit universal universal: "Avem speranța că acest plan va duce la realizarea primelor proiecte pilot de venit de bază în Anglia. Nimeni nu ar trebui să se confrunte vreodată cu sărăcia, fiind nevoit să aleagă între încălzire și mâncare, într-una dintre cele mai bogate țări din lume. Venitul de bază are potențialul de a simplifica sistemul de asistență socială și de a combate sărăcia în Marea Britanie."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE