Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul evenimentelor până la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Marea Britanie își ia rămas-bun de la Regina Elisabeta a II-a care și-a dedicat întreaga viață supușilor săi și a vegheat neobosită la bunăstarea lor în ultimii 70 de ani. Sute de mii de persoane sunt aşteptate să aducă un ultim omagiu celui mai longeviv monarh al Regatului Unit, înainte de funeraliile sale de stat din 19 septembrie, la care vor participa mai mulţi lideri mondiali.

Publicul va putea faca asta mai întâi la Catedrala St Giles din Edinburgh și apoi la Westminster Hall, unde sicriul va rămâne timp de patru zile. Totodată, Regele Charles al III-lea va continua turul celor patru națiuni care alcătuiesc Regatul Marii Britanii.

Euronews România vă prezintă un ghid care cuprinde principalele evenimente din Marea Britanie, ce vor avea loc până și inclusiv în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a.

13 septembrie

Sicriul Reginei va fi mutat de la Catedrala St Giles. La ora 17, va ajunge pe aeroportul din Edinburgh, iar apoi de la ora 18:00 va fi transportat către Londra, cu o aeronavă Royal Air Force. Pe parcursul călătoriei, Regina va fi însoțită de Prințesa Anne.

La ora 19:00, cortegiul va ajunge în Londra, apoi va parcurge traseul către Palatul Buckingham, acolo unde va fi întâmpinat de Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla.

14 septembrie

Sicriul Reginei va fi transportat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, la scurt timp după ora 14:00, acolo unde va rămâne timp de patru zile.

Oamenii vor putea întâmpina cortegiul pe următorul traseu: de-a lungul Queen's Gardens, The Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard.

Catafalcul va fi împodobit cu Coroana Imperială a Statului și va fi transportat într-o calească a Trupei Regelui, Artileria Calului Regal. Regele și membrii Familiei Regale vor însoți cortegiul într-o plimbare ce va dura exact 38 de minute.

Odată ajuns în Westminster Hall, sicriul va fi păzit în permanență de soldați din unitățile care deservesc Casa Regală.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va ține o scurtă slujbă, la care vor participa Regele Charles al III-lea și alți membri ai Familiei Regale, înainte ca Sala să fie deschisă publicului.

Oamenii obișnuiți vor putea să-i aducă un ultim omagiu Reginei începând cu ora 17:00. Westminster Hall va rămâne deschisă până la în ziua înmormântării - luni, 19 septembrie - ora 6.30.

15 septembrie

15 septembrie este prima zi în care sicriul Reginei se va afla în Westminster Hall, unde va rămâne până în dimineața înmormântării. Se așteaptă ca sute de mii de oameni să se despartă de Regină în clădirea din secolul al XI-lea, cea mai veche parte a Palatului Westminster și inima guvernului britanic.

16 septembrie

16 septembrie este cea de-a doua zi în care sicriul Reginei se va afla în Westminster Hall. Regele și Camilla vor călători în Țara Galilor, marcând astfel finalul vizitelor în toate cele patru națiuni ale Regatului Unit.

17 septembrie

Sicriul Reginei va rămâne pentru încă o zi întreagă în Westminster Hall.

18 septembrie

Sicriul Reginei va rămâne pentru a patra zi în Westminster Hall. Un moment de reculegere va avea loc în Marea Britanie la ora 20:00. Oamenii pot ține momentul de reculegere în privat.

19 septembrie

Funeraliile monarhului, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, vor debuta luni 19 septembrie la Westminster Abbey, Londra. Sunt aşteptaţi demnitari din întreaga lume, printre care preşedintele american Joe Biden şi multe capete încoronate.

Ulterior serviciului funerar, sicriul va călători în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch, de unde va fi dus la Windsor.

Mașina funerară de stat va duce apoi sicriul de-a lungul drumului până la St George's Chapel, din Castelul Windsor, unde va avea loc o slujbă de rămas-bun.

Regele și membrii de bază ai Familiei Regale se vor alătura procesiunii înainte ca sicriul să fie depus în capela St. George. Este locul ales în mod tradițional de Familie pentru nunți, botezuri, dar și înmormântări. Aici au fost cununați Ducele și Ducesa de Susex, Prințul Harry și Meghan. Și tot aici, Regina l-a condus pe ultimul drum pe soțul său, Prințul Philip.

Informații: BBC

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE